Drömstart för HBK och Granath i allsvenska premiären

Vilken drömstart för HBK – och skyttekungen Viktor Granath!
Inför storpublik vann nykomlingen premiären med 2–1 mot AIK efter en heroisk insats.
Det trots manfall i backlinjen och sena ändringar i startelvan.
– Jag har drömt om Allsvenskan sedan jag var 5-6 år så just nu känns det smått overkligt, pustar Viktor Granath.

|

HBK 2

AIK 1

( 1–0 )

HBK:s allsvenska comeback efter ett år i Superettan blev en riktig fotbollsfest.

10600 personer lyckades packa i hop sig på Örjans vall sedan avsparken skjutits fram 15 minuter för att alla skulle få plats.

De fick se en skyttekung presentera sig direkt.

I fjol vann Viktor Granath, då i Västerås SK, skytteligan i Superettan på 24 mål och presenterade sig direkt för sin nya hemmapublik när han stötte in 2–0 i 56:e minuten på ett inlägg från Erik Ahlstrand – ett mål som visade sig bli matchavgörande.

– Det har gått väldigt fort för mig. För tre år sedan spelade jag i division ett och hade planer på att lägga av. Nu står jag här mot AIK och har gjort mål i min allsvenska debut. Det känns såklart otroligt skönt, säger Viktor Granath.

Han fortsätter:

– Det var enormt viktig att få göra mål direkt. Det var ju bara att skicka in den och det stärker självförtroendet. Nu kan vi åka till Degerfors och spöa min andra brorsa (Gustav Granath) nästa helg.

Boakye visade vägen

Det var säkert många i HBK-ledningen som var oroliga inför premiären då lagkaptenen och nestorn Andreas Johansson tvingades kasta in handduken på grund av febersjukdom, vilket tvingade managern Magnus Haglund att flytta ner Jonathan Svedberg i försvaret tillsammans med allsvenske debutanten Gabriel Wallentin – mittbackar som inte tränat en minut tillsammans.

Men nerverna lugnades efter 16 minuter då HBK fick en kalasstart på matchen.

Phil Ofosu-Ayeh slog ett inlägg från höger till en helt fri Thomas Boakye, som nickade in 1–0 via ribban.

– Jag såg aldrig om bollen var inne, men när domaren blåste för mål blev jag väldigt glad, säger Phil Ofosu-Ayeh till Discovery plus.

AIK missade flera chanser

AIK var dock inte ofarligt och skulle kanske ha haft med sig in en kvitteringsboll till pausvilan för stockholmarna missade flera vassa lägen där Bilal Hussein och Omar Faraj var de värsta syndarna. Den förstnämnde missade så gott som öppet mål fyra minuter efter HBK:s ledningsmål och Faraj lyfte bollen precis utanför i 39:e sedan han frispelats i djupled.

HBK drog sig tidigt tillbaka för att försvara ledningen och när AIK tryckte på framåt blottade laget sig bakåt. Det var då som Granath lyckades att peta in 2–0-målet.

– Det var enormt häftigt att spela och göra mål inför så mycket mycket folk. Det var det klart bästa jag varit med om fotbollskarriären. Jag fick gåshud, ler Granath.

I det läget var AIK skakat, men lyckades nästan omgående reducera när Rui Modesto tilläts avancera in i skottsektorn och behärskat placera in 2–1 i Malkolm Nilsson Säfqvists högra hörn.

Ny premiärseger

AIK fortsatte att ha mycket boll, bytte bland annat in John Guidetti och slängde upp mittbacken Alexander Milosevic på topp inslutet, men gästerna hade svårt att forcera HBK:s försvar där Jonathan Svedberg i sin nya roll var matchens gigant.

HBK vann premiären som nykomling i Allsvenskan 2017 mot Östersund med 1–0 och besegrade även Häcken i comebacken med samma siffror 2021. Nu blev det en triumf till och en bra start på den nya säsongen.

Vem hade trott det när laguppställningen presenterades före start.

– Vi trodde på seger och jobbade enormt i 97 minuter, men säsongen är lång. Det gäller att fortsätta att göra jobbet och vara ödmjuk inför fortsättningen.