Kanotsommaren har varit en kanonsommar för Härliga Hjörnered. Här är det en niondeklass från Helsingborg som paddlar iväg ut på äventyr.
Kanotsommaren har varit en kanonsommar för Härliga Hjörnered. Här är det en niondeklass från Helsingborg som paddlar iväg ut på äventyr. Bild: Henrik Williamsson

Hemestertrend gav rekordsommar i Härliga Hjörnered

Det började dåligt. Men sedan formligen exploderade antalet besökare i naturområdet Härliga Hjörnered.
– Så många kunde man inte tro på i sin vildaste fantasi, säger Micke Hansson.

ANNONS
LocationHjörneredssjöarna|
|

Almanackan visar 1 september och sommaren är egentligen över. Men Hjörnereds eldsjälar Elver Åkesson och Micke Hansson har ändå fullt upp.

Tvåorna på Osbecksgymnasiet är på väg över sjön från Knäred. Samtidigt paddlar en niondeklass från Helsingborg ut från Hjörnered. Skolan är på plats för friluftsdag för tionde året i rad.

– Vi är på väg mot ”unknown destination”. Dit vinden bär oss, säger Elias Jarnbjer som går i nian på Sally Bauerskolan i Helsingborg glatt.

– Nja, vi har några olika smultronställen vi ska besöka, säger läraren Magnus Rasmussen innan han leder klassen ut på den för dagen spegelblanka sjön.

ANNONS

”Släppte som ketchupflaskan”

Sammanlagt har de båda skolorna hyrt över 50 kanoter denna dag. Vilket inte alls är rekord denna speciella säsong.

– När det var som mest, för några veckor sdan, hade vi alla 60 kanoter i vattnet. Då var det folk som inte fick någon kanot, säger Elver Åkesson.

En kort paus. Micke Hansson och Elver Åkesson har annars haft fullt upp med stora skaror av turister från när och fjärran.
En kort paus. Micke Hansson och Elver Åkesson har annars haft fullt upp med stora skaror av turister från när och fjärran. Bild: Henrik Williamsson

För mer än 20 år sedan tog han initiativet till Härliga Hjörnered och har varit engagerad i alla år. Om sommaren 2020 säger han:

– De första veckorna var det kallt och knappt några besökare. Sedan släppte det som ketchupflaskan.

– Vi har aldrig varit med om dess like, säger Micke Hansson.

Kanotuthyrningen, som finansierar vården om naturområdet, har gått som tåget. Elver Åkesson räknar lite löst med att det varit över 5 000 besökare.

– Det har inte varit en sådan uthyrning någon annan sommar, säger han.

Hyllar ungdomarna

Men det bästa av allt är kanske att eldsjälarna i år pratar om att alla varit nöjda. De har fått mycket beröm för att området varit rent och välskött.

Själva nämner de särskilt ungdomarna, både de feriejobbare som arbetat i Hjörnered i sommar och de som kommit på besök.

– Det kan komma ungdomar hit med epa-traktorer och de stortrivs. De njuter av att vara här – och de sköter sig, säger Micke Hansson.

ANNONS

– Med sådana ungdomar som finns i dag behöver man inte vara rädd för att bli gammal, säger Elver Åkesson.

Hemester gav uppsving

Förklaringen till rekordsommaren? Jo, nog är det pandemin som ligger bakom uppsvinget.

– Det är det här med hemester. Vi var förberedda på det men blev ändå förvånade. Att det skulle bli så många kunde man inte tro i sin vildaste fantasi, säger Micke Hansson.

– Vi har haft många besökare härifrån Laholm och Halmstad som knappt visste att Hjörnered fanns. De har fått upp ögonen för oss, fortsätter han.

”Lägg kanoten där”. Elver Åkesson instruerar så att alla prylar hamnar på rätt plats efter Osbeckstvåornas paddeltur.
”Lägg kanoten där”. Elver Åkesson instruerar så att alla prylar hamnar på rätt plats efter Osbeckstvåornas paddeltur. Bild: Henrik Williamsson

Med det sagt har Elver Åkesson hopp om massor av besök även 2021.

– Många har sagt ”om vi vetat om det här hade vi varit här för länge sedan”. Därför tror jag att den här explosionen av besökare kommer att hålla i sig nästa år också.

LÄS MER:Härliga Hjörnered bjuder på stort 20-årskalas

LÄS MER:Tjejkväll, friluftsliv och fotbollsgolf under sommarlovet

LÄS MER:Uppåt för sportfisket – nya öringar simmar i ån

LÄS MER:Kontroller ska säkerställa allemansrätten vid vatten

ANNONS