Nu sprids Jeanettes historia i Turkiet

Tidningen Yeni Safak blev först i Turkiet med att berätta om Jeanette Bengtssons tragiska död i Istanbul. Därefter har ett stort antal nationella tidningar, tv- och radiokanaler följt efter.
– Även hälsoministeriet har kontaktat mig och bett om information om sjukhuset och kliniken som var inblandade i Jeanettes operation, berättar advokaten Hasan Gürbüz.

ANNONS
|

Hasan Gürbüz är den advokat som HP tog hjälp av för att få ut den turkiska förundersökningen kring Jeanettes död och som då blev starkt engagerad i hennes fall. Förundersökningen visade nämligen att åklagaren inte ens hade varit i kontakt med den klinik som agerat mellanhand eller det sjukhus som opererade och skrev ut Jeanette bara några timmar efter uppvaknandet.

Efter HP:s besök i Istanbul lämnade advokaten in en begäran till åklagarmyndigheten om att samla in bevis och identifiera de ansvariga för Jeanettes operation. Han kom också överens med Jeanettes pappa om att han skulle fortsätta bevaka processen på plats i Istanbul.

ANNONS

Nu, tre veckor senare, har Hasan Gürbüz konstaterat att utredningen fortfarande står i princip stilla och välkomnar därför medias engagemang. Tidningen Yeni Safak var först ut med att berätta Jeanettes historia och under måndagen och tisdagen har minst tolv olika tidningar, tv- och radiokanaler hakat på.

”Inte medicinskt korrekt”

De flesta av dem håller en väldigt saklig ton och hänvisar till det dokument som Hasan Gürbüz lämnat till åklagarmyndigheten. Man konstaterar att svenska Jeanette kom till Turkiet efter att ha bokat operation och hotell via en skönhetsklinik i Istanbul, att hon fått kontakt med kliniken via sociala medier och fått instruktioner om att betala 6 490 euro kontant, att hon skickades tillbaka till hotellet några timmar efter operationen och att hon sedan hittades död där.

Några artiklar fokuserar på att Jeanette genomgick tre stora ingrepp samtidigt – fettsugning, bröstförstoring och rumpförstoring (BBL) – och det faktum att hon enligt obduktionsrapporten bara vägde 63 kilo. Advokaten får i det sammanhanget förklara att de experter han vidtalat menar att det inte är medicinskt korrekt att utföra dessa tre operationer samtidigt och att det är medicinskt fel att extrahera fett från personer som väger under 90 kilo.

”En seriös rättsstat”

I ett par artiklar får Hasan Gürbüz också lyfta frågan om hur rättssäkerheten fungerar i Turkiet och säger bland annat ”Jeanettes familj sa: Vi är utlänningar, kommer våra rättigheter att skyddas i Turkiet? Eller kommer händelsen att döljas? Jag sa till dem att något sådant inte skulle hända och att Turkiet är en seriös rättsstat”.

ANNONS

I en turk-cypriotisk tidning säger Hasan Gürbüz även att ”många patienter tas in utan att registreras och betalning tas emot kontant” och att ”det väcker misstankar om skatteflykt”.

Den lokala tidningen Bolu Olay sammanfattar med att ”Denna tragiska händelse visar än en gång att seriösa regler bör införas inom hälsoturismsektorn när det gäller öppenhet, säkerhet och ansvar. Jeanette Bengtssons berättelse avslöjar en familjs strävan efter rättvisa och problematiken inom medicinsk turism som en internationell fråga”.

”Försökt mörklägga utredningen”

Stärkt av medias intresse lämnade Hasan Gürbüz på måndagen in en ny begäran till åklagarmyndigheten, där han konstaterar att ”trots att 25 dagar har gått sedan vår begäran har ingen bevisning samlats in och ingenting gjorts. Det har nu gått fyra månader sedan händelsen. Det finns en risk att bevismaterial har hunnit manipuleras".

Han fortsätter: ”Förloppet fram till idag ger intryck av att arbetet har försummats och att man (åklagarmyndigheten, reds. anm.) har försökt mörklägga utredningen”. Han avslutar skrivelsen med en begäran om att ”så snart som möjligt identifiera de misstänkta och, om det finns tillräckliga bevis för att ett brott har begåtts, väcka ett allmänt åtal”.

Hälsoministeriet vill veta mer

Huruvida åklagaren kommer att agera enligt Hasan Gürbüz och pappa Håkans begäran återstår att se.

ANNONS

– Jag sa precis i en direktsändning i radio att åklagarmyndigheten inte genomför utredningen så som de ska göra. Om de fortsätter att ha samma inställning kommer jag kräva att åklagaren byts ut, säger Hasan Gürbüz till HP.

Samtidigt konstaterar han att uppmärksamheten i media ändå har fått effekt.

– Hälsoministeriets hälsodirektorat i Istanbulprovinsen ringde mig. De bad om information och jag gav information. De inleder nu en administrativ utredning om Estherian Clinic och Atlas Üniversitesi Medicine Hospital, som utförde operationen. Jag kommer att hålla er informerad om utvecklingen.

LÄS MER:Vrede i Turkiet efter Jeanettes död: ”De ansvariga läkarna ska straffas”

Läs tidigare delar i granskningen här!

Nästa del: Jeanettes familj fick inget stöd – ”en chock”

ANNONS