Hyltebruks restaurangproffs på sommarbete

Från bruksrestaurangen vid ån i Hyltebruk till sommaridyll i Fegens naturreservat. Nu tar Anna och Danne Edman sin mat utanför kommunens gränser när de ordnar sommarcafé på Backa Loge.

ANNONS
|

I Hyltebruk känner de flesta till Anna och Danne Edman och Edmans Gastro. Utöver sin cateringverksamhet driver de sedan 2020 brukets lunchmatsal där de blivit en av bygdens favoriter.

Nu har de tagit ett nytt steg i matvärlden, strax utanför kommungränsen. Kommande månader gästspelar de med ett sommarcafé på Backa Loge vid sjön Fegens västra sida. Här har den vällagade husmanskosten från lunchserveringen fått en uppgradering i sommarkostym.

”Somrigt, enkelt, gott”, beskriver Anna Edman menyn som kommer att serveras i den anrika stenbyggnaden.

Utmaningar

Det är en slingrande väg som leder genom skogslandskapet. Väl framme belönas man dock med sjöutsikt och guppande båtar. Alldeles intill stranden ligger Backa Loge med vandrarhem, festlokal och café.

ANNONS

– Den största skillnaden från Hyltebruk är att vi där är vana vid att kunna räkna med ett visst antal gäster varje dag. Här vet vi ingenting men så är det i branschen. Det kan vara väldigt beroende på vädret. Är det fint väder kan vi få in folk från sjön och andra som är ute och finåker, säger Anna Edman när vi träffar henne inför öppningsdagen.

De har redan haft smygpremiär i början av juni och serverade då en strid ström av besökare.

– Så det känns som att folk hittar dit. Det är jätteroligt, säger Danne Edman.

Erfarenhet

Råvarorna förbereds i köket i Hyltebruk där de har gott om plats att arbeta på. Tillagning och uppläggning sker sedan på plats på Backa Loge av sommarpersonalen, två gymnasieungdomar från Hyltebruk.

– Vi har satsat på lite enklare mat men med riktigt fina råvaror som vår unga personal kan hantera. Det är jätteduktiga ungdomar och det är kul att kunna sätta dem i arbete, säger Danne Edman.

När Danne kom till Hyltebruk tog han med sig restaurangerfarenhet från både Salzburger Hof i Österrike och italienska restauranger i Stockholmsområdet. Nu ser han och Anna fram emot att få utforska nya kulinariska stigar.

ANNONS

– Det känns roligt att vi får möjlighet att göra annat. Visionen är att vi ska kunna öppna ytterligare en restaurang som kan ha öppet på kvällarna. Sommarcaféet känns som ett steg i rätt riktning, berättar han.

Caféet håller öppet onsdag-söndag fram till den 18 augusti.

LÄS MER:Edmans kliver från catering till bruksrestaurang

ANNONS