Olika bilder på sonen i kamouflagekläder och med vapen är sådant som domstolen såg som bevis för att han varit barnsoldat.
Olika bilder på sonen i kamouflagekläder och med vapen är sådant som domstolen såg som bevis för att han varit barnsoldat. Bild: Ur polisens förundersökning

Barnsoldatsdomen överklagas

Som väntat överklagas krigsbrottsdomen mot Lina Ishaq från Halmstad, som dömts till sex års fängelse för att ha låtit en av sina söner användas som barnsoldat för IS i Syrien. Hennes försvarare vill nu att hovrätten friar henne helt, medan åklagarna vill att det prövas om hon aktivt bidrog till att han var barnsoldat – och därmed ska ha ett längre straff.

ANNONS
|

För tre veckor sedan kom domen mot Lina Ishaq, den så kallade IS-mamman som växte upp på Vallås och i dag är 49 år. Stockholms tingsrätt fällde henne då för grovt krigsbrott och grov krigsförbrytelse för att hon inte hindrat sin ene son – från det att han var tolv år – att ge sig ut på uppdrag för Islamiska staten i krigets Syrien.

Lina Ishaq dömdes till sex års fängelse och i domen stod att hon skulle fortsätta att sitta häktad, som hon varit sedan september förra året, tills domen vunnit laga kraft.

Men redan innan rättegången ens börjat i januari var juridisk expertis övertygad om att domen skulle överklagas – oavsett om hon skulle frias eller fällas.

ANNONS

Högsta domstolen

Inför tingsrättens dom intervjuade HP också Patricia Rakic Arle, som är chef för krigsbrottsgruppen vid Noa (Polisens nationella operativa avdelning). Även hon var då inställd på att domen skulle överklagas – oavsett vad domstolen skulle komma fram till.

– Jag tänker inte bara på en överklagan till hovrätten, utan troligen kommer målet också att prövas ända upp i Högsta domstolen så att vi får en vägledning inför framtiden, förklarade hon och pekade på att svenska domstolar tidigare inte prövat fall som handlar om användandet av barnsoldater.

Även i en internationell kontext är målet ovanligt, eftersom de rättsfall som prövats i andra länder i regel handlat om barn som rövats bort från sina familjer.

Åklagarna, Reena Devgun och Karolina Wieslander, yrkade i rättssalen på minst åtta års fängelse. De menade att det var ett aktivt handlande av Lina Ishaq att låta pojken ha vapen hemma, bistå honom med utrustning och tillåta honom att tjänstgöra som barnsoldat.

Lägre straffvärde

Stockholms tingsrätt höll inte med om att det var bevisat. Domen landade i stället i andrahandsyrkandet om att det rört sig om ett underlåtenhetsbrott – i form av att hon inte hindrat sonen från att agera som barnsoldat. I allmänhet har underlåtenhetsbrott lägre straffvärde än om man aktivt begår ett brott.

ANNONS

Lina Ishaqs försvarare, advokat Mikael Westerlund, yrkade i rättssalen på att hon skulle frias helt. Han pekade bland annat på att åklagarna inte kunnat presentera några konkreta bevis under rättegången.

Begär anstånd

Därför är det kanske inte så förvånande att han i överklagan till hovrätten nu skriver att åtalet i första hand bör ”ogillas i sin helhet”. I andra hand vill Westerlund att hovrätten åtminstone mildrar straffet för Lina Ishaq.

Advokat Mikael Westerlund, som försvarade Lina Ishaq i tingsrätten, vill att hovrätten friar henne helt. Han behöver dock ett par veckor till på sig för att mer i detalj förklara varför.
Advokat Mikael Westerlund, som försvarade Lina Ishaq i tingsrätten, vill att hovrätten friar henne helt. Han behöver dock ett par veckor till på sig för att mer i detalj förklara varför. Bild: Anders Holmer

I den kortfattade överklagan skriver han att det varit osedvanlig hög arbetsbelastning på hans advokatbyrå och begär därför anstånd till fredagen den 8 april med att utveckla vilka grunder han har för sitt yrkande.

Medverkat aktivt

Åklagarna vill å sin sida att hovrätten ändrar domen så att straffet mot Lina Ishaq skärps.

Kammaråklagare Reena Devgun menar att Lina Ishaq aktivt medverkat till att sonen tjänstgjorde för Islamiska staten – och att hovrätten därför bör döma henne till ett längre fängelsestraff.
Kammaråklagare Reena Devgun menar att Lina Ishaq aktivt medverkat till att sonen tjänstgjorde för Islamiska staten – och att hovrätten därför bör döma henne till ett längre fängelsestraff. Bild: Anders Holmer

I deras överklagan pekas i första hand hand på att domstolen bör pröva om det även går att döma henne för att aktivt – helt eller delvis – ha medverkat till att sonen tjänstgjorde som barnsoldat. Juridiskt skulle det i så fall röra sig om ett så kallat handlingsbrott – vilket normalt leder till längre fängelsestraff.

Åklagarna lyfter särskilt fram omständigheten att Lina Ishaq tillät sonen att hantera och förvara vapen i hemmet när han stod under hennes ensamma vårdnad.

Som bevis lyfter åklagarna särskilt fram omständigheten att Lina Ishaq tillät sonen att ”hantera och förvara vapen” i hemmet när han stod ”under hennes ensamma vårdnad” – samtidigt som hon ska ha förstått att han användes som barnsoldat för IS.

ANNONS

Åklagarna menar även att rekryteringen av pojken som barnsoldat inte bara var något som hon accepterade, utan också skedde ”i enlighet med hennes ideologiska övertygelse”.

De hävdar dessutom att de exklusiva vandringsbyxor och vandringsskor, som hon såg till att en bekant i Halmstad köpte in och sände ner till Syrien, specifikt var ämnade till att användas av sonen när han utförde uppdrag för IS.

Ingen ny bevisning

Någon ny bevisning åberopas inte, utan åklagarna hänvisar till samma förhör och dokumentation som togs upp i tingsrätten.

Slutligen påpekar åklagarna att det finns utrymme för hovrätten att skärpa straffet även om denna högre instans står fast vid inställningen att det bara var ett underlåtenhetsbrott.

LÄS MER:Lina Ishaq döms till fängelse för krigsbrott

LÄS MER:Åklagare yrkar på flera års fängelse för IS-mamman

LÄS MER:IS-mamman bad aldrig om hjälp ut ur Syrien

LÄS MER:IS-mamman visade barnen filmer med halshuggningar

LÄS MER:Avsnitt 24: Hör förhöret med IS-mamman från Halmstad!

LÄS MER:IS-mamman hävdar att sönerna bestämde över henne

LÄS MER:IS-mamman om döda sönerna: ”Glad för deras skull”

LÄS MER:Halmstadbo skickade varor till IS-mamman i Syrien

LÄS MER:Äldste sonens meddelanden viktiga bevis mot IS-mamman

LÄS MER:Chattar ska bevisa att mamman lät sonen bli barnsoldat

LÄS MER:IS-mamman från Halmstad häktad

LÄS MER:IS-mamma från Halmstad begärd häktad

LÄS MER:Brottsutredning fortsätter mot IS-mamma från Vallås

LÄS MER:Jihadist var aktiv i moskén innan han dog i strid för IS

LÄS MER:Fotbollstjej i Halmstad tog barnen till IS i Syrien

ANNONS