En rad olika bilder på sonen i kamouflagekläder och med vapen är sådant som domstolen ser som bevis för att han varit barnsoldat. Han finns dessutom upptagen i IS-register över martyrer.
En rad olika bilder på sonen i kamouflagekläder och med vapen är sådant som domstolen ser som bevis för att han varit barnsoldat. Han finns dessutom upptagen i IS-register över martyrer.

Lina Ishaq döms till fängelse för krigsbrott

Lina Ishaq från Halmstad döms till sex års fängelse för att hennes näst äldste son använts som barnsoldat för IS i Syrien. Hon fälls för grovt krigsbrott och grov krigsförbrytelse – där det ingår livstids fängelse i straffskalan.
Åklagarna hade yrkat på minst åtta år, men domstolen anser det bara bevisat att hon underlåtit att hindra pojken när han gett sig ut på uppdrag för Islamiska staten.

ANNONS
|

Fem veckor efter att rättegången i en av Stockholms tingsrätts säkerhetssalar avslutades kom så till sist domen mot Lina Ishaq från Halmstad – den 49-åriga kvinna som i HP kallats ”IS-mamman från Vallås”.

LÄS MER:Avsnitt 24: Hör förhöret med IS-mamman från Halmstad!

Att domen dröjt så länge har både berott på rättsfallets komplexitet och covidutbrott bland rättens ledamöter.

LÄS MER:Dom mot IS-mamman dröjer

Och att hon döms för för två olika brottsrubriceringar har bara att göra med att lagen ändrats under perioden som det gäller – i grunden är det ett och samma brott som Lina Ishaq gjort sig skyldig till.

Första gången

I och med att det är första gången en svensk domstol prövar ett fall som handlar om användande av en barnsoldat har såväl jurister som allmänhet väntat med spänning.

ANNONS

Även i en internationell kontext är målet ovanligt, eftersom de rättsfall som prövats i andra länder i regel handlat om barn som rövats bort från sina familjer.

När det gäller Lina Ishaq har åklagarna Reena Devgun och Karolina Wieslander i första hand hävdat att hon själv aktivt bidragit till att näst äldste sonen slogs för IS från augusti 2013, när han var 12 år, fram till hans 15-årsdag i maj 2016.

LÄS MER:Åklagare yrkar på flera års fängelse för IS-mamman

Visserligen kunde de vid rättegången inte bevisa att hon rekryterat honom eller fört honom till något träningsläger – men åklagarna menade att det var ett aktivt handlande att låta honom ha vapen hemma, bistå honom med utrustning och tillåta honom att lämna hemmet för att tjänstgöra som barnsoldat.

Lägre straffvärde

Av domen framgår att tingsrätten inte håller med om detta. Domstolen landar i stället i åklagarnas andrahandsyrkande om att det varit ett så kallat underlåtenhetsbrott – vilket i allmänhet har ett lägre straffvärde.

Underlåtenheten ska ha bestått i att Lina Ishaq inte hindrade sonen att agera som barnsoldat. Det som hon själv framförde i rättssalen om att hon bland annat ska ha förbjudit sonen att handskas med vapen hemma, är enligt domstolen inte tillräckligt.

Tingsrätten jämför med en hovrättsdom om att en tillsägelse inte är tillräckligt, utan att det hade behövts ett handgripligt ingripande för att stoppa honom. Domstolen understryker att man som vårdnadshavare har en skyldighet att avvärja risker som hotar den man ansvarar för och som man har att skydda.

ANNONS

Rätten menar att hon inte bara varit likgiltig inför detta – utan att det också varit i linje med hennes religiösa strävan.

I domen står att Lina Ishaq redan vid resan till Syrien måste ha varit införstådd med att sonen kunde komma att tas i anspråk som barnsoldat, och att denna medvetenhet måste ha förstärkts ju längre tiden gick. Rätten menar att hon inte bara varit likgiltig inför detta – utan att det också varit ”i linje med hennes religiösa strävan”.

Domstolen pekar på allt som hänt sedan Lina Ishaq konverterade till islam och antog en extrem tolkning av hur religionen skulle utövas.

Spelade allsvensk fotboll

Hon kom till Sverige som barn, när hennes kristna familj flydde från Irak. Hon växte upp i Halmstad och gick på Vallåsskolan och Sannarpsgymnasiet.

LÄS MER:Fotbollstjej i Halmstad tog barnen till IS i Syrien

Under tonåren var hon framgångsrik fotbollsspelare i Halmia. Därefter var hon med om att spela upp Astrio i högsta serien och var under en säsong ordinarie i laguppställningen i Allsvenskan – tillsammans med Ulrika Björn, som senare blev svensk mästare och landslagsspelare, och Helena Kihlberg, som senare blev U21-förbundskapten.

Många träffade Lina Ishaq när hon hoppade in och hjälpte till i föräldrarnas godis- och videobutik vid Nissan i centrala Halmstad.

Fick inte ha nikab på jobbet

Medan hon pluggade till sjuksköterska träffade hon som 22-åring en icke-praktiserande muslim i Halmstad. Tillsammans försökte de ta reda på mer om islam och som 24-åring började hon bära ansiktsslöja i Halmstad.

ANNONS

LÄS MER:Jihadist var aktiv i moskén innan han dog i strid för IS

Vid rättegången berättade Lina Ishaq om hur problematiskt det var att bära nikab i Halmstad vid den här tiden och att hennes chef på lasarettet i Halmstad slog fast att hon inte kunde jobba där med en sådan slöja.

Vid rättegången berättade Lina Ishaq hur det kändes som en befrielse när hon som 24-åring i Halmstad började med täckande klädsel och ansiktsslöja. ”Jag kunde vara mig själv och slippa fokusera på mitt utseende och på att banta”, förklarade hon – men problemet var att hon kände sig diskriminerad på arbetsmarknaden.
Vid rättegången berättade Lina Ishaq hur det kändes som en befrielse när hon som 24-åring i Halmstad började med täckande klädsel och ansiktsslöja. ”Jag kunde vara mig själv och slippa fokusera på mitt utseende och på att banta”, förklarade hon – men problemet var att hon kände sig diskriminerad på arbetsmarknaden. Bild: Johan Hallnäs/TT

Domstolen konstaterar att det genom vittnesmål från sådana som kände henne under tiden i Sverige är bevisat att Lina Ishaq sedan i vart fall slutet av 1990-talet varit aktiv i en sluten, salafistisk miljö. Enligt rätten har hon haft en ledande och tongivande ställning i gruppen.

Det var vanligt förekommande att de visade barnen propagandafilmer som glorifierade jihadkrigare som stred och dog.

I domen står att denna grupp hade stort fokus på jihad och att uppfostra unga pojkar att bli jihadkrigare.

LÄS MER:IS-mamman visade barnen filmer med halshuggningar

”Att strida och dö för gud och sharia var det mest eftersträvansvärda. Det var vanligt förekommande att de visade barnen propagandafilmer som glorifierade jihadkrigare som stred och dog. Så skedde också i Lina Ishaqs hem”, skriver domaren Jakob Hedenmo.

Skydda barnen från västerländsk demokrati

Att hon periodvis bodde i olika länder var enligt domen för att hon ville ”skydda barnen från att påverkas av västerländsk demokrati”. Därför tror inte rättens ledamöter på Lina Ishaqs berättelse om att hon lurades att flytta till Syrien, när hon egentligen trodde att familjen skulle bosätta sig i Turkiet.

Domstolen pekar på hur ologiskt det vore att flytta från Egypten till Turkiet om hon nu var så mån om att barnen skulle bli bättre på att tala arabiska. Dessutom anses hennes stora kontantuttag och inköp inför resan tyda på att Lina Ishaq visste att hon skulle bo där det inte fanns bankomater och affärer.

ANNONS

Utsätta barnen för lidande

”Den som tar med sina barn in i en brutal krigszon är uppenbarligen beredd att utsätta barnen för lidande och umbäranden, som måste anses oundvikliga i en sådan situation, liksom för utomordentligt höga risker för skada och död”, skriver Jakob Hedenmo.

I domen står också om det hon själv sagt om att ”det var viktigt för pojkarna att bli som sin pappa, en hjälte som stred mot regimen”.

Lina Ishaqs näst äldste son, som bott i Halmstad, syns här som 13-åring jämte en vuxen IS-krigare. Han dog som 16-åring i striderna i Raqqa i Syrien.
Lina Ishaqs näst äldste son, som bott i Halmstad, syns här som 13-åring jämte en vuxen IS-krigare. Han dog som 16-åring i striderna i Raqqa i Syrien.

Att näst äldste sonen verkligen var barnsoldat för IS hyser rätten inga tvivel om. Bland annat anses bilder på honom med kamouflagekläder, stridsväst, granater och vapen vara bevis på detta.

Halshuggna kroppar

På en bild poserar han ihop med beväpnade, vuxna män framför skändade, halshuggna kroppar på Naimtorget i Raqqa. Han gör då ”IS-fingret” – en muslimsk gest, frekvent använd av IS, där man håller upp ett finger för att signalera att gud är en.

Den värsta bilden i bevismaterialet är den där pojken poserar ihop med vuxna IS-krigare framför skändade, halshuggna kroppar på Naimtorget i Raqqa.
Den värsta bilden i bevismaterialet är den där pojken poserar ihop med vuxna IS-krigare framför skändade, halshuggna kroppar på Naimtorget i Raqqa.

LÄS MER:Chattar ska bevisa att mamman lät sonen bli barnsoldat

Också det som hans storebror skrev till farmor i Halmstad om att den näst äldste sonen stred med sin svåger, som var IS-medlem, finns med bland bevisen som tas upp.

LÄS MER:Äldste sonens meddelanden viktiga bevis mot IS-mamman

Dottern vittnade

Vid rättegången vittnade Lina Ishaqs 15-åriga dotter, som omhändertogs av de sociala myndigheterna i Halmstad när de kom tillbaka till Sverige i slutet av 2020. Då det gäller sådant som dottern sagt för att försvara sin mamma tar rätten det med försiktighet, bland annat för att hon bara var runt sju år när det hände och att hon genomlevt traumatiska saker efter det.

ANNONS

Däremot anses hon trovärdig i sitt vittnesmål om att hon visste att brodern som målet handlar om var med i IS redan när han var 12–13 år. Hon berättade om hur han rengjorde kalasjnikovs på deras gemensamma rum.

Med vett och vilja

Det som Lina Ishaq förklarade vid rättegången om att hon som kvinna inte kunde sätta sig upp mot sina söner efter att deras pappa stupat i strid, är enligt rätten inte relevant. Även om det stämmer att sönerna bestämde över henne redan när de var 12 respektive 14 år, så menar domstolen att hon själv försatt sig i den situationen med vett och vilja.

LÄS MER:IS-mamman hävdar att sönerna bestämde över henne

Domen pekar också på det som åklagarna lyft fram om att hon under åren i Syrien aldrig antytt att hon var där mot sin vilja när hon haft kontakt med andra.

LÄS MER:Halmstadbo skickade varor till IS-mamman i Syrien

LÄS MER:IS-mamman bad aldrig om hjälp ut ur Syrien

Även det hon skrivit till sin bror i Sverige om att hon trivs med sitt liv där, att hon inte vill att han ska kontakta svenska myndigheter för hjälp och att hon är glad för sina döda söners skull – ”för detta var deras önskan” – väger domstolen in.

LÄS MER:IS-mamman om döda sönerna: ”Glad för deras skull”

Enligt rätten har Lina Ishaq inte kunnat ge någon rimlig förklaring till de här sakerna.

Kommer att överklagas

Patricia Rakic Arle, som är chef för krigsbrottsgruppen vid Noa (Polisens nationella operativa avdelning), har tidigare uttalat sig i HP om att hon förväntar sig att domen i fallet med barnsoldatens mamma kommer att överklagas – oavsett vad domstolen kommer fram till.

ANNONS

– Jag tänker inte bara på en överklagan till hovrätten, utan troligen kommer målet också att prövas ända upp i Högsta domstolen så att vi får en vägledning inför framtiden, menar hon.

Att det är viktigt att gå till botten med krigsbrott som begåtts av svenska medborgare förklarar hon bland annat med de internationella avtal som Sverige förbundit sig att följa.

– Vi visar att vi tar detta på allvar genom att vi har öronmärkt resurser för att kunna lagföra sådana här brottslingar. I min grupp ingår 15 polisiära utredare och två analytiker, säger Patricia Rakic Arle.

Senast den 25 mars kan domen överklagas till Svea hovrätt.

Lina Ishaq ska stanna kvar i Kronobergshäktet i Stockholm, där hon suttit inlåst sedan september förra året.
Lina Ishaq ska stanna kvar i Kronobergshäktet i Stockholm, där hon suttit inlåst sedan september förra året. Bild: Anders Holmer

Lina Ishaq greps i Halmstad i september förra året och har sedan dess suttit inlåst på Kronobergshäktet i Stockholm. Hon ska fortsatt sitta häktad tills domen vinner laga kraft.

ANNONS