Godsaker under granen

Det blåser snålt världen över just nu. Och i tuffa tider får man ta till de knep man kan. I stället för att lägga ner en månadslön på julklappar som folk innerst inne kanske inte ens vill ha, kan du göra dina egna. Och varför inte något som går att äta?

ANNONS
|

Omtanken värmer minst lika mycket som en oönskad hårtork. Att någon stått vid spisen och ansträngt sig för just din skull. Det är något väldigt fint med det, särskilt om man packar in ansträngningen i julklappspapper.

Eftersom jag vurmar lite extra för Italien har jag i år valt att sätta lite italienskt stuk på de ätbara klappar jag tipsar om här nedan Kanske har du någon liknande kulinarisk preferens att dela med dig av till dina nära och kära. Ett land, en krydda, ett intresse?

Jag uppskattar fortfarande den kalasgoda kvittenmarmeladen jag fick i julklapp förra året. Det är som att få en dos personlig kärlek på mackan varje gång jag brer på en klick. Och själv skulle jag aldrig ens veta var jag skulle leta efter kvitten. Inte heller är jag någon större marmeladkokare. En ytterst välkommen gåva med andra ord.

ANNONS

Dessutom är det hela något av en klimatfråga. Det är smått svindlande att tänka på hur många julklappar som fraktas från andra sidan jordklotet för att sedan transporteras vidare till någon som i ärlighetens namn förmodligen är måttligt intresserad. Kanske är det hög tid att börja dra i nödbromsen?

Men skulle du nu varken ha tid, lust eller ork att veva ihop något hemlagat är mitt tips ett presentkort som gäller på en bra restaurang. Även krogbranschen går mot mörkare tider och ditt favoritetablissemang kan säkerligen behöva allt stöd det kan få framöver.

Allt gott har ett slut, heter det ju. Ätbara julklappar likaså – de går ju faktiskt åt. Perfekt för den som redan har allt.

LÄS MER:Oliverna gör glöggen

Läs mer om mat här!

Recept

Parmesankakor med pistasch

Cirka 50 stycken, 45 minuter

Svindlande goda små ostkakor som passar perfekt till en fördrink eller ett glas bubbel. Tillsammans med en flaska mousserande (alkoholfri variant funkar förstås också) blir det en fabulös julklapp.

150 g rumsvarmt smör

4 1/2 dl vetemjöl

cirka 2 1/2 dl riven parmesan

1 ägg

1 dl rostade och grovhackade pistaschnötter

1/2 tsk salt

Gör så här:

1. Mät upp samtliga ingredienser i en matberedare eller hushållsassistent. Blanda till en smidig deg. Du kan också göra degen för hand, men se i så fall till att knåda den riktigt väl.

2. Dela degen i två lika stora bitar. Forma två rullar, ungefär 4 centimeter i diameter. Svep in rullarna i plastfolie och låt vila i kylen i cirka 30 minuter.

3. Skär rullarna i 1/2 centimeter tjocka skivor och placera på bakplåtspappersklädda plåtar.

4. Grädda kakorna i 175 grader i cirka 15 minuter. De ska bara precis få lite färg.

5. Låt svalna och lägg i fina burkar alternativt packa in i cellofan.

Tips! Du kan baka kakorna i förväg och frysa in tills det börjar närma sig julklappsinslagning.

Limoncello

Cirka 1 liter, 4 veckor

Italiensk citronlikör blir en prima julklapp. På Amalfikusten gör alla sin egen. Där utgår man dock från starkare alkohol än vodka, som här hemma. Det fiffiga med hemgjord limoncello är att man kan reglera sötman själv.

8 citroner

70 cl vodka

200-300 g strösocker, efter smak

3 1/2 dl vatten

Gör så här:

1. Tvätta citronerna noga om de inte är ekologiska. Skala sedan tunt med potatisskalare. Försök undvika att få med det vita, det går annars att skrapa bort med en tesked. Strimla skalen och häll över i en väl rengjord glasburk. Tillsätt spriten. Sätt på lock och ställ svalt och mörkt (en garderob går utmärkt) i en vecka.

2. Koka upp socker och vatten, låt sjuda i fem minuter tills sockret löst sig. Ställ åt sidan och låt det svalna helt.

3. Häll sedan ner lagen i burken, gärna lite i taget så att du kan smaka av och avgöra hur söt du vill att likören ska vara. Placera återigen på mörk plats. Vänd burken då och då.

4. Efter två veckor: Sila och häll upp på fina flaskor.

5. Sammanlagt ska limoncellon helst ha fått stå till sig i fyra veckor innan den är klar, men du kan så klart ge bort den innan den är helt färdig.

Tips! På internet finns flera sajter där man kan designa sina egna flasketiketter – om du nu inte råkar vara skicklig på att skriva för hand.

Rosmarinsalt med chili och vitlök

1 sats, 5 minuter + 2 timmars torkning

Ett hemgjort örtsalt är guld värt i köket. En julklapp för alla. Oavsett om mottagaren endast klarar av att koka ägg kommer det här goda saltet garanterat till nytta.

1 1/2 dl havssalt, flingsalt eller grovt himalayasalt

cirka 10 kvistar rosmarin, alternativt 2 msk hackad

1 citron, skalet

1 röd chili

2 vitlöksklyftor

Gör så här:

1. Häll saltet i en matberedare, skål för stavmixer eller mortel. Tillsätt repade eller hackade rosmarinblad och rivet skal från citronen. Kärna ur chilin om den som får julklappen önskar mindre hetta. Skala och hacka vitlöken grovt. Häll ner chili och vitlök i byttan med salt.

2. Mixa på puls i omgångar eller mortla tills allt blir hyfsat slätt. Blandningen kommer att vara något blöt, så sprid ut den på en plåt och låt stå framme i rumstemperatur i 2 timmar för att torka. Blanda runt lite då och då under tiden.

3. Häll upp i fin burk när saltet blivit helt torrt.

Tips! Bifoga ett recept på någon maträtt som saltet passar fint till.

ANNONS