Oliverna gör glöggen

Det börjar dra ihop sig till adventskalas. Varför inte duka fram godsaker spetsade med oliver? Lite sälta ger glöggen en extra smakskjuts.

ANNONS
|

Jag tycker uppriktigt synd om människor som inte gillar oliver. Ja, jag vet att ni klarar er alldeles utmärkt utan. Men ni går miste om så mycket. Sältan, saftigheten, intensiteten, charmen, bara-en-till-heten.

Visst kan det krävas viss tillvänjning för att lära sig uppskatta denna komplexa smakbild. Men inte alltid. Mitt ena barn älskade oliver från dag ett, även om hon kallade dem för ”poliser” (vilket blev väldigt underhållande när hon önskade sig ”polispaj” till middag). Det andra barnet avskyr dem fortfarande och vägrade låta sig tillvänjas. Vi är ju alla olika, och tur är väl det.

Men när det vankas glöggfest är vi oftast som skapta ur samma mall. Det blir pepparkakor och lussekatter – kanhända en bit ädelost om vi ska ta ut svängarna rejält. Och det finns en anledning till att just ädelosten smugit sig in i stugorna jämte pepparkakorna. Den där sältan sitter nämligen som en smäck till den sockersöta glöggen.

ANNONS

Oliver fyller precis samma funktion, men känns lite mer modernt och nytänkande. Så satsa på några små tilltugg smaksatta med oliver för ett kul och annorlunda glöggbord. Komplettera gärna med mousserande vin för de gäster som inte uppskattar glögg, alternativt förra årets trend ”glubbel”, som är en blandning av de två. Det finns dessutom riktigt bra alkoholfritt bubbel numera.

Väljer du att bara ställa fram en skål oliver rätt upp och ner kan det vara kul att välja lite olika sorter, färger och storlekar. Undvik helst de allra billigaste varianterna, de brukar mest smaka papper. Men glöm för allt i världen inte små skålar till eventuella kärnor. Sedan är det bara att köra. Kalamata, nocellara, taggiasche, halkidiki – välj utifrån smak, hjärta och plånbok.

Läs mer om mat här!

Recept

Figeholmare (olivgömmor)

Cirka 25 stycken, 30 minuter + 30 minuter i kyl

De här brukade min käre far göra förr. De har döpts efter det lilla småländska samhälle där jag tillbringade min barndoms somrar. De är minst sagt försvinnande goda.

cirka 1 1/2 dl kalamataoliver

1/2 tsk salt

2 dl vetemjöl

100 g smör

150 g riven stark ost, exempelvis västerbotten

1 äggula

sesamfrön

Gör så här:

1. Kärna ur oliverna om de inte redan är urkärnade. Det går lätt om man trycker till med handloven och sedan pillar ut kärnan. Annars finns det särskilda olivurkärnare att köpa om man vill kosta på sig det.

2. Blanda salt och mjöl, tillsätt smöret skuret i kuber och finfördela med fingertopparna till en grynig massa. Blanda i osten och arbeta ihop till en smidig deg.

3. Forma små bollar, 2–3 centimeter i diameter. Gör en fördjupning i mitten med tummen och placera några oliver i varje boll. Dra sedan degen runtom så gott det går, tanken är att oliverna inte ska synas.

4. Pensla med uppvispat ägg. Häll upp sesamfrön på ett fat och tryck varje olivgömma mot fröna, så att de täcks ordentligt. Ställ in i kylen i 30 minuter.

5. Grädda i 200 grader i 15–20 minuter eller tills olivgömmorna får fin färg. Låt svalna något och servera till varm eller kall glögg, alternativt ett glas bubbel.

Marinerade nocellaraoliver

1 burk, 15 minuter + minst 2 timmars marinering

Har du upptäckt olivsorten nocellara? Den har inte bara en fantastiskt vacker grön färg utan också en tilltalande mild smak och lite krämig konsistens. Prima ”tillvänjningsoliv”. Ännu godare blir de när de fått bada i en härlig marinad.

300 g nocellaraoliver, eller valfri sort

1 citron

1 msk hackad rosmarin

2 tsk rosépeppar

1 tsk fänkålsfrön

1/2 tsk salt

olivolja

Gör så här:

1. Häll av lagen från oliverna.

2. Tvätta och skala citronen tunt med potatisskalare. Skrapa bort allt vitt med hjälp av en tesked. Strimla skalet fint med vass kniv och lägg över i en bunke.

3. Tillsätt rosmarin, lätt krossad rosépeppar, fänkålsfrön, salt och en liten skvätt olivolja. Blanda väl. Häll ner de avrunna oliverna och blanda runt ordentligt. Häll sedan tillbaka dem i burken och fyll på med olivolja så att det täcker.

4. Låt stå i rumstemperatur i minst 2 timmar.

5. Servera med tandpetare till adventsmingel eller fördrink.

Tips: Du kan även tillsätta lite rostad hackad vitlök. Värm den försiktigt i olivolja tills den precis börjar dofta och får lite färg. Akta så att den inte bränns! Häll i både vitlök och olja i burken med oliver.

Crostini med ost- och olivröra

20 minuter, 20 stycken

Oliver och ost hänger ju ihop, men inte bara på ostbrickan. Här samsas de på smaskiga grillade små crostini. Perfekt tilltugg till adventskalaset.

1 dl svarta oliver, urkärnade

1 dl gröna pimientofyllda oliver

2 vitlöksklyftor, i bitar

1 dl färskriven parmesan

4 msk smör

2 msk olivolja

nymalen svartpeppar

1 dl riven grevé eller cheddar

1 knippa persilja, hackad

1 baguette

Att dricka till

Blossa 23 Gamla Stan (59858), 139 kronor.

Alkoholfritt: Blossa 23 Alkoholfri (1907), 95 kronor.

ANNONS