Barnfamiljen känner sig inte trygg på Spenshult

Nasrin Mohammadi och hennes två barn är en av de familjer som nu flyttas in på Spenshult. En egen lägenhet har bytts mot ett rum på asylboendet som flera hjälporganisationer kallar en olämplig miljö för barn.

ANNONS
|

Efter att ha kommit till Sverige för cirka två år sedan bodde Nasrin Mohammadi och hennes barn Mahdi och Masume i en lägenhet i ett litet samhälle i Västra Götaland. Där gick barnen i skolan och hade många kompisar, berättar hon.

Men tidigare i år kom ett brev från Migrationsverket som förklarade att familjen skulle flytta till Spenshult utanför Halmstad. Mitt i terminen fick de packa ihop sina tillhörigheter och lämna både skola och lägenhet för asylboendet där det i dag bor runt 300 personer.

Omställningen är svår för familjen, beskriver Nasrin. Nioåriga Masume har blivit tystlåten och vill inte längre gå till skolan, som numera finns i Oskarström.

ANNONS

– Hon bara gråter, säger Nasrin.

25 kilo packning

På Spenshult har de flyttat in i ett rum i en korridor med ytterligare två rum. Alla delar toalett, badrum och kök.

I rummet finns en våningssäng, en madrass på golvet och familjens tillhörigheter. Allt kom dock inte med i flytten, exempelvis barnens cyklar.

– Migrationsverket sa att vi fick ta med 25 kilo, säger Nasrin.

Rädda Barnen, Röda Korset och Svenska kyrkan vänder sig mot beslutet att flytta barnfamiljer till Spenshult då de menar att miljön är olämplig.
Rädda Barnen, Röda Korset och Svenska kyrkan vänder sig mot beslutet att flytta barnfamiljer till Spenshult då de menar att miljön är olämplig. Bild: Roger Larsson

Bråk och bränder

Familjen är en av flera som nu rycks upp från sin tillvaro i Sverige för att flytta till Spenshult. Till följd av ett minskat antal asylsökande drar Migrationsverket ned på tillfälliga lägenheter och andra platser i mindre kollektiva boenden.

Där hade jag många kompisar som jag brukade leka med. Här är jag helt ensam och känner inte andra.

Rädda Barnen, Röda Korset och Svenska kyrkan vänder sig mot beslutet att flytta barnfamiljer till Spenshult då de menar att miljön är olämplig.

Genom åren har asylboendet bland annat omskrivits i samband med bråk, mordförsök, och bränder.

– Jag som ensam kvinna känner mig inte trygg. Jag ser många ensamma män här utan familjer, säger Nasrin.

LÄS MER:Migrationsverket kritiseras efter flytt av barnfamiljer

LÄS MER:Spenshult i Halmstad – i bilder

Zahra Karimi är engagerad i Rädda Barnen och hjälper till som tolk vid tidningens besök. Hon berättar att elvaårige Mahdi inte vågar gå på toaletten, som ligger i den gemensamma korridoren, på natten.

– Han säger att det är så många andra som går där som han inte känner. Han känner sig rädd, säger Zahra och förklarar att Mahdi trivdes bättre där familjen bodde tidigare.

ANNONS

Hon översätter pojkens ord:

– Där hade jag många kompisar som jag brukade leka med. Här är jag helt ensam och känner inte andra. Jag är rädd när jag ska gå ut och känner mig inte trygg som innan.

Brist på aktiviteter

Hjälporganisationernas kritik handlar också om att det saknas aktiviteter för barn på boendet som ligger drygt två mil utanför Halmstad. Det fanns förr men har försvunnit i takt med att barnfamiljer lämnat Spenshult de senaste åren, uppger de för HP.

Nasrin Mohammadi delar bilden. Någon fungerande tv har hon inte hittat i lokalerna som dessutom är smutsiga och där det förekommer möss, berättar hon.

Zahra Karimi bekräftar att möss synts på boendet flera gånger. Enligt uppgifter till HP står råttfällor utplacerade i vissa kök.

– Det har hänt att boende vaknat på nätterna av att det sprungit möss i rummen, säger Zahra.

Väntar på besked

Enligt Svenska kyrkan har de flesta familjer som nu flyttar till Spenshult fått utvisningsbeslut. Nasrin och hennes barn kommer från Afghanistan och har tidigare fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Men Nasrin har överklagat och väntar sedan tio månader tillbaka på nytt besked.

– Så fort hennes mobil ringer reagerar barnen, det kanske är en nyhet om uppehållstillstånd, förklarar Zahra Karimi.

ANNONS

– Jag tänker hela tiden på vad jag kommer få för besked. Nu försöker jag hitta jobb så jag kanske kan hitta någonstans att bo. Men det är väldigt svårt, säger Nasrin Mohammadi.

LÄS MER:Migrationsverket kritiseras efter flytt av barnfamiljer

ANNONS