Tänk dig en sommar utan semester – och inte en enda turist

Vi närmar oss slutet på augusti, och de flesta av oss har börjat arbeta igen efter den långa ledigheten. Det kan kännas lite tungt, men kanske ska vi se det som en ynnest att få gå tillbaka till jobbet. Den här gången handlar Vår historiska stad om 1911, och Anders Bergenek tar oss med till en tid då både semester och turister var tämligen okända begrepp.

ANNONS
|

Sommar handlar i dag om semester, resor, sol och bad, men 1911 arbetar man året runt, med ledighet bara på söndagarna. Under den lediga tiden ska man dessutom sköta om sina hem utan hjälp av de tekniska hjälpmedel vi har i dag. Människor älskar i och för sig sommarens ljus och värme men livet är inte så annorlunda som vi upplever det på sommaren i dag.

Året 1911 är annars en spännande tid att leva i. Industrialiseringen har kommit i gång och det ryker ur många skorstenar i stan. Hamnen är full av fartyg och på Stora torg trängs handlarna. Staden har fått vattenledning och elektricitet.

ANNONS

Många emigrerar till USA

Halmstad är vid den här tiden en växande stad med drygt 18 000 invånare. Ökningen beror mycket på inflyttningen från landsbygden. Samtidigt emigrerar en del Halmstadbor till USA för att fly undan fattigdomen i Sverige eller söka sig bättre arbetsvillkor i USA. Agenten Adolf Larsson vid Österbro gör reklam för emigrantresor med Skandinavien-Amerika Linjens direktbåtar från Köpenhamn till New York.

När skolorna slutar börjar barnen åka på skollovskolonier för att få gemenskap, rekreation och näringsrik, nyttig mat. Man vill ge inte minst fattiga barn en chans att komma ifrån det osunda stadslivet och skänka dem goda, stärkande sommarminnen. Halmstad har sådana kolonier i Simlångsdalen, Sennan och Svärjarehålan.

Hallandsposten beskriver badkulturen i Halmstad som ”oerhört slapp”. Tidningen menar att en alltför liten del av stadens befolkning tycks förstå hur fina stränder som staden har – och här finns också ett kallbadhus. Det är ”rent sorgligt” att se dessa öde stränder mitt uppe i de varmaste sommardagarna. Det måste bli bättre fart i badlivet, skriver tidningen. Var och en behöver magasinera kraft till kommande vinterstrapatser. Vad skribenten kanske glömmer är att många Halmstadbor inte orkar vandra till Östra eller Västra stranden efter arbetsdagens slut.

14-åring drunknar under fisketur

Halmstadborna är också försiktiga med att ta varma bad för att hålla sig rena. Varmbadhuset på Badhusgatan behöver minska verksamhetens ekonomiska underskott och erbjuder det här året särskilda kurbehandlingar under sommaren. Varmbadhusets direktör, Dr Köhler, vänder sig till en ny publik, sådana som är för sjuka för att orka med strandliv och kalla bad men tillräckligt friska för att ta del av traditionell kurbehandling. De ska över sommaren kunna ta karbad, ångskåpsbad, bastubad, tallbarrsbad och tvålmassagebad, allt till låga priser. På morgnarna serveras tempererat mineralvatten till samma priser som på Apotek.

ANNONS

En 14-årig pojke omkommer i en drunkningsolycka. Tillsammans med en 18-årig kamrat har han gett sig ut att segla i en jolle för att fiska makrill. Då de kommit cirka tusen meter öster om piren gör jollen en överhalning och sjunker. Pojkarna kastas i vattnet. 14-åringen kan inte simma och försvinner snabbt i djupet. 18-åringen är simkunnig och tar sig iland, om än svårt utmattad.

Någon dag senare argumenterar HP för att simundervisning bör införas i skolorna. Många barn kan inte simma trots att de bor vid havet. Tidningen konstaterar att någon simundervisning inte har förekommit i Halmstad på 53 år. Då genomfördes undervisningen i Nissan men det anses nu olämpligt på grund av stadens och hamnens utveckling.

Ernst Rolf uppträder på Laxön

Tre platser dominerar utbudet av nöjen. Det är Tivolirestaurangen på Bastionen, Laxön och Sommarlust, senare Folkets park. Tivolirestaurangen erbjuder exklusiva menyer. Här spelar den här sommaren Älvsborgs regementes musikkår, som består av elva man. Musiken varvas med enskilda artistuppträdanden från lokala och inresta artister.

På Laxön erbjuder man allmän dans som varvas med olika artistuppträdanden. Vid ett tillfälle den här sommaren uppträder Ernst Rolf, en ung kuplettsångare på väg upp. En dag firas en stor nykterhetsfest. På programmet står då stråkmusik, körsång, flera föredrag, solosång och allmän dans. Föredragen tar upp teman som ”Kvinnomakt och kvinnoansvar” samt ”Ekonomiska konsekvenser av ett rusdrycksförbud”.

ANNONS

På Sommarlust ordnas allmän dans och musikuppträdanden. Här visas också film. Vid ett tillfälle arrangeras en ”pris-musiktävling”. En uppvisning i brottning lockar en stor publik. Stjärnan är en svensk-amerikansk prisbrottare som möter och besegrar fyra svenska brottare. En av förlorarna klagar över att svensk-amerikanen använder grepp som inte är kända i Halmstad och som framkallar smärta och risk för ledskador.

Tullhuset står klart

En rolig nyhet är att det nya Tullhuset, i dag säte för Hallandsposten, är färdigt och visas för ledamöterna i stadsfullmäktige. Tullen har därmed flyttat över till östra sidan om Nissan och har fått direkta järnvägsspår till både stationen och kajerna. Byggnaden är ritad av den skickliga, lokala arkitekten Per-Lennart Håkansson som har viss skolning från USA. Genom den ökande industrialiseringen och handeln växer Halmstads hamn. Den har nu reguljär linjetrafik till London, Manchester, Grimsby, Lübeck och Hamburg. Den viktigaste exportvaran 1911 är gatsten.

Vid övergången till hamnspåren blir en häst, som drar en vagn, överkörd och måste avlivas. Den är på väg från ett ångfartyg där den har levererat props, det vill säga trästöttor till gruvgångar. Övergången är skymd av upplagt virke och hästekipaget hinner inte undan då ett växellok med två vagnar passerar. Kusken klarar sig utan skador.

ANNONS

Lingonskörden är dålig eftersom frost dödade blommorna under våren. Detta innebär ett stort avbräck för många. Däremot blir äpple- och päronskörden normal. Detsamma gäller grödorna på åkrarna trots en torr sommar. Många invånare är beroende av den mat som naturen erbjuder gratis.

Sommaren 1911 blir en skön och ganska stillsam period för Halmstadborna.

I augusti märks det att sommaren går mot sitt slut. Morgnarna börjar bli kalla och mörkret kommer tidigare på kvällarna. Sommarkolonierna stänger. Inträdesavgifterna till övre Tivoli slopas. Biografen Biorama på Köpmansgatan öppnar för säsongen. Verksamheten ökar också i hotellens restauranger när det börjar bli kallt att sitta ute.

Sommaren 1911 blir en skön och ganska stillsam period för Halmstadborna. Med våra ögon mätt är den händelsefattig men de flesta av den tidens människor har inte råd med resor eller ett omfattande uteliv. De njuter främst av vad naturen kan ge i form av sol, värme, bad och växtlighet. Kanske skulle också vi i dag leva så, åtminstone under några dagar på sommaren. Det som var nödvändigt förr blir en lyx i dag.

Läs också:

ANNONS