Stolt författare. Två delar blev det till slut när Lasse Wirdheim var klar med sitt livsverk: En bok om Halmstad Frigymnaster – 75 åt 1940–2015.
Stolt författare. Två delar blev det till slut när Lasse Wirdheim var klar med sitt livsverk: En bok om Halmstad Frigymnaster – 75 åt 1940–2015.

Wirdheims livsverk mer än gymnastik

Det tog två och ett halvt år att få klart livsverket. …Men nu, lagom till julhandeln, ligger Lasse Wirdheims ”En bok om Halmstad Frigymnaster – 75 år 1940–2015” i två delar klar.

ANNONS
|

– Från början skulle det ha blivit en bok, men sedan fick jag in så oerhört mycket material och bilder från alla håll att vi insåg att det inte skulle få plats i en bok, säger Lasse och avser att det blev två böcker, del 1 om ”1940–1980 inklusive förhistoria” och del 2 ”1990–2010”.

I helgen var det releasefest på Gymnastikens hus med många gymnastik -och idrottsprofiler på plats, där också ett antal av de totalt 400 upptryckta bokparen gick åt.

– Men jag gör ju inte det här för att tjäna pengar utan för något jag brinner för, påpekar Lasse som under många år var ordförande i Halmstad Frigymnaster.

ANNONS

I fjol fyllde alltså klubben 75 år och på självaste julafton fyller eldsjälen Wirdheim lika många år.

Och den bästa julklappen har han gett sig själv, där brorsan Anders – som själv gett ut ornitologböcker – kunde bistå vid själva framställen.

Det är ett imponerande verk, inte enbart om klubben, hur gymnastiken fick fäste i stan och uppförandet av Gymnastikens hus utan även om vad ungdomar och olika generationer gjorde på sin fritid och vad som också hände i världen, decenium för decenium med mängder av illustrationer.

– Det var ju så som jag ville ha det, att väva in gymnastiken och klubben i samhället. Jag har i enkätform fått många roliga svar och även intervjuat ett antal politiker som man kämpat med och mot genom åren.

ANNONS