Ama Degbeon kvitterade till 65–65 och visade därmed vägen fram till seger och kvittering till 1–1 i finalserien mot Högsbo.

Vändning bakom A3 Umeås kvittering

Underläge med sju poäng efter tre jämna perioder. Då höjde guldfavoriten tempot – och vände till seger. Med 80–76-segern kvitterade A3 Umeå till 1–1 i finalserien mot Högsbo.

|

I ledning efter första, andra och tredje perioden – men sedan orkade Högsbo inte stå emot längre.

A3 Umeå vände och vann med 80–76, och kvitterade därmed till 1–1 i matcher i basketens finalserie.

- Vi hade turen med oss mot slutet, vi fick momentum när vi behövde det. En otrolig lättnad. Vi hade pressen på oss, säger Umeås tränare Jan Enjebo till Västerbottens-Kuriren.

Efter en tät och svängig första period lyckades nykomlingen Högsbo knipa åt sig ledningen med en poäng, 21–20, och ökade sedan på övertaget i de två följande perioderna som spelades i Gothia arena i Göteborg.

Men ledningen växte inte med tillräckligt många poäng.

Bara sju poängs marginal till grundserievinnaren från Umeå visade sig också vara alldeles för få.

Med Ama Degbeons två straffar med 6.14 minuter kvar av perioden var A3 Umeå i kapp vid 65–65 – och sedan släppte laget inte ledningen fram till slutsignalen.

- I slutet av andra perioden var det en del trötta spelare hos dem, och jag sade att vi behövde driva upp tempot, säger Enjebo.

- Vi vill driva upp tempo och vi lyckades med det periodvis.

På måndag möts klubbarna igen, och då är det Umeå som har hemmamatch.