Alexander Isak jublar. Han gjorde två av målen när landslaget inledde Nations League med 3–0-seger borta mot Azerbajdzjan. Bild: Pontus Lundahl/TT

Två mål av Isak – drömstart i Nations League

Man kan säga mycket om Jon Dahl Tomasson och danskens svenska landslag, men tråkigt är det inte.
Alexander Isak och Viktor Gyökeres fixade 3–1-segern mot Azerbajdzjan i Nations League-premiären.
Men glöm inte Viktor Johanssons lysande debut.

|

– Det är något jag har drömt om sedan jag var väldigt liten, så det känns otroligt, otroligt skönt, säger Johansson efter matchen.

Dahl Tomasson är inte rädd för att släppa fram spelare eller skifta rejält i sina uppställningar. Ta Alex Douglas, 23. I våras gjorde mittbacken allsvensk debut med Västerås SK. I somras såldes han till Lech Poznan. Och en blåsig kväll i Baku skickades han direkt in i startelvan.

Snacka om udda väg in i landslaget. Den vanliga är via diverse ungdomslandslag eller så krävs ett antal samlingar.

– Jag har aldrig representerat Sverige i något steg. Jag blev chockad när jag blev uttagen, sade han i veckan.

Bredvid Isak Hien stod Douglas för en lovande debut framför Viktor Johansson.

Knep straff

Söderkisen fick förtroendet i skadade Robin Olsens frånvaro och visade omedelbart att uttagningen var motiverad.

Såg vi Olsens arvtagare på Tofik Bähmarov-stadion?

Johansson stred som ett lejon på linjen och räddade med hjälp av Hien en ny mardrömsstart i Baku. Det var snudd på en prestation att Azerbajdzjan undgick att ta ledningen redan efter tre minuter – precis om i 3–0-segern i EM-kvalet i november.

På mitten fick Yasin Ayari debutera i tävlingssammanhang, tog för sig, vågade men den där sista passningen gick sällan fram, varken för Premier League-proffset eller någon annan.

Chanser skapades ändå, på inlägg och hörnor. Viktor Gyökeres och Alexander Isak borde gjort något bättre med pannan när de fick möjligheterna.

Trots svensk dominans, ingen utdelning dittills. Istället fick Viktor Johansson en hjälteroll. På tilläggstid i första halvlek knep han Ramil Sjejdajevs straff, sedan Hien kapat en azerisk anfallare.

– Klart det gick bra. Det är jätteskönt, både för självkänslan och för självförtroendet, säger Johansson i Viaplay.

Azererna var farliga i sina kontringar. Den defensiva utsattheten är akilleshälen i landslagets nya giv. Två nya dubbelräddningar av Johansson höll Sverige kvar i matchen.

Isaks dubbel

Det böljade friskt fram och tillbaka, med avslut åt båda håll i nästan varje anfall.

Till slut kom det efterlängtade svenska mål – ett verk av den offensiva stjärntrion. Lagkaptenen Dejan Kulusevski hittade Gyökeres som vände in i straffområdet, släppte till Isak som styrde in bollen.

Bara fem minuter senare (minut 70) slog Isak till igen, på nytt framspelad av Gyökeres. Varpå Isak ordnade en straff som Gyökeres slog in till 3–0.

Slutresultatet skrevs 3–1 till Sverige, och härnäst väntar Estland hemma på Nationalarenan i Solna.