Trenden vände uppåt för 50-jubilerande Hallandsloppet

2022 – året efter pandemin 521 startande. I fjol 420.
Men i år vände trenden uppåt igen för Hallandsloppet när solen gassade över de 650 startande i den 50:e upplagan av loppet.

ANNONS
|

– Jag tror att vi så småningom ska kunna komma över 1 000 deltagare igen. Det är i alla fall första målet, säger CK Bures ordförande Görgen Jönsson.

Det var 1972 som Hallandsloppet startade med 28 tappra deltagare.

Men redan fem år senare var antalet uppe i 1 709 cyklister för att 1987 nå rekordnoteringen, svindlande 4 241.

Fast dit varken tror eller vill Görgen komma igen.

– Nej, kan vi komma upp mot 2 000 igen är det bra. 4 000 kräver en helt annan organisationsapparat medan vi nu klarar över 1 000 med samma antal funktionärer som i dag, förklarar ordföranden i den arrangerande 100-åringen CK Bure.

ANNONS

Nytt för året var en fjärde slinga,, den så kallade gravel över 90 kilometer som både bjöd på grus och asfalt. Utan flaggvakter fick deltagarna också navigera själva med hjälp av cykeldator, gps eller mobil.

Men trots att det var den tuffaste banan kom 90 cyklister till start.

– Det gav mersmak och vi fick bra respons efteråt, inflikar Görgen.

Annars var det i vanlig ordning den klassiska tiomilen som lockade flest deltagare, drygt 350 medan övriga valde, förutom gravel, Wapnörundan (11 kilometer) och kortdistansen (36 kilometer).

Regn, blåst och till och med snö(!) har bidragit till att deltagarantalet har sjunkit på senare år.

Men nu var det perfekt cykelväder när åskan och ovädret lät vänta på sig.

– Och det tror jag kan göra att fler blir lockade att ställa upp nästa år. Framfrör allt vill vi ju ha tillbaka familjerna och då är vädret avgörande, påpekar Görgen.

ANNONS