Nils van der Poel stod för sitt bästa lopp i karriären på 10 000 meter i skridsko-VM.
Nils van der Poel stod för sitt bästa lopp i karriären på 10 000 meter i skridsko-VM.

Topplopp av van der Poel: "Äntligen"

Att bara få åka 10 000-metersloppet var målsättningen. Nils van der Poel gjorde mer än så – när han var snabbast av alla i avslutningen av skridsko-VM på utomhusbana i Amsterdam.

ANNONS
|

I OS lyckades han inte ta en av de åtta placeringar som skulle ge en plats på 10000 meter. På skridsko-VM i Amsterdam så var han ute efter revansch – och lyckades.

- Jag hade egentligen bara hoppats få kvala in till 10000 och få lite revansch efter säsongen. Sedan har hela helgen varit bra för mig. När jag kollar tillbaka ser jag inte att jag skulle gjort något annorlunda, säger Nils van der Poel.

ANNONS

I 10000-metersloppet gick 21-åringen från Trollhättan i par med ryssen Danila Semerikov – vilket blev en bra matchning. Semerikov var till och med hundradelen snabbare än Van der Poel, men diskades för en missad växling.

- Tyvärr, ska jag väl säga. Det var jävla tajt, så jag var lite besviken vid målgång. Men det var väldigt kul. Kul för skridsko-Sverige, säger van der Poel.

Snabbast utan medalj

Trots att världsstjärnor som Sven Kramer, Bart Swings och Sverre Lunde Pedersen var med så var svensken snabbast av alla.

- Det är ju fantastiskt kul. Det är väl det största jag gjort sedan jag var junior.

Han får dock ingen medalj för prestationen då det är det sammanlagda resultatet som räknas. Däremot en sjätteplats – och en rejäl motivationshöjare inför framtiden.

Inte bara för egen del. Lång tid har passerat sedan Tomas Gustafson dominerade i skridskovärldseliten med bland annat dubbla OS-guld i Calgary 1988.

ANNONS

"Bara ett startskott"

Nils van der Poels fina prestation i regniga och svårbemästrade förhållanden är den största individuella, svenska skridskoframgången sedan Gustafsons tid enligt förbundskaptenen Mattias Hadders.

- Nu har vi äntligen, äntligen, kunnat visa att vi är tillbaka på den absolut högsta nivån. Nils är absolut starkast i dag och vinner med över fyra sekunder. Det visar bara att han kommer kunna vara en kandidat till de största medaljerna väl när det gäller. Det här är bara ett startskott på hans internationella karriär.

Van der Poel själv tonar dock ner det lite.

- Man ska vara medveten om att det är skillnad på utomhus här och inomhus. Man ska nog inte höja förväntningarna på sig själv utifrån det här resultatet. Långsiktig framgång bygger man över flera år. Men det är motiverande, givetvis.

TT

ANNONS