Rickard Hugg.
Rickard Hugg.

Talangens kamp för att nå NHL

Två år i rad har JVM-forwarden Rickard Hugg nobbats i NHL-draften. Till sommaren hoppas han på tredje gången gillt.

ANNONS
|

De största hockeytalangerna i världen mäter sina krafter i junior-VM och hundratals par NHL-ögon från scouter och general managers skärskådar spelarna.

Har man nått hit är chansen stor att också hamna i NHL.

TT har gått igenom fem års svenska JVM-trupper mellan 2012 och 2016 och från dem så har drygt hälften av spelarna, 56 procent, tagit sig ända till världens bästa hockeyliga.

Ytterligare 26 procent har nått farmarligan AHL och är därmed inne i NHL-lagens organisationer.

I årets trupp har forwarden Isac Lundeström redan debuterat i NHL och spelat 15 matcher.

ANNONS

Ytterligare två spelare återfinns i AHL och lagkaptenen och backstjärnan Erik Brännström förväntas få chansen i NHL innan säsongen är över.

Fyra odraftade

Fyra av spelarna i truppen är ännu inte draftade. AIK-backen Philip Broberg har inte åldern inne förrän till kommande sommar då han förväntas väljas högt i första rundan.

Trion Rickard Hugg, Kitchener, Samuel Fagemo, Frölunda, och målvakten Adam Åhman, Oskarshamn, har hittills förbigåtts av NHL-klubbarna.

Hugg är en av de mest talangfulla svenska spelarna födda 1999 och besvikelsen var stor när han inte blev draftad vid första chansen sommaren 2017. Den våren hade han varit lagkapten för det svenska lag som tog silver vid U18-VM.

- Jag var väldigt besviken. Sedan det andra året så tänkte jag inte på det alls, utan släppte det helt. Jag försöker bara göra mitt bästa varje gång jag spelar hockey och bli bättre varje dag på träning. Jag kan inte tvinga dem att drafta mig, utan bara försöka vara så bra som möjligt här så att de får upp ögonen för mig, säger han.

ANNONS

Lossnat i höst

Hudiksvallsfödde Hugg spelade i Leksand innan han inför förra säsongen flyttade till Kitchener i den kanadensiska juniorligan. Han hade en blek säsong i fjol efter att ha varit sjuk sommaren 2017, men i höst har det lossnat och han har gjort 15 mål och 36 poäng på 31 matcher.

I JVM har det hittills blivit ett mål och en assist innan han oturligt missade gruppavslutningen mot Kazakstan med magsjuka.

Att han tagit en plats i Sveriges lag ökar förstås NHL-chanserna. Det är dock inget krav att vara draftad för att spela i NHL, spelare kan få chansen också som så kallade free agents.

- Att spela JVM är det största man kan göra som juniorspelare, det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Jag satt uppe på nätterna med pappa och kollade varenda match i JVM när jag var liten, så det känns så klart otroligt stort, säger han.

Victoria, TT:s utsände

Fakta: Så många har nått NHL

Så här många från Sveriges JVM-trupper mellan 2012 och 2016 har nått NHL, AHL respektive SHL:

2012 (guld): NHL: 16 spelare, AHL: 3, SHL: 4.

2013 (silver): NHL: 12, AHL: 6, SHL: 5.

2014 (silver): NHL: 14, AHL: 8, SHL: 1.

2015 (fyra): NHL: 11, AHL: 6, SHL: 6.

2016 (fyra): NHL: 12, AHL: 7, SHL: 3, allsvenskan: 1.

Spelare som spelat JVM flera gånger räknas det antal gånger de deltagit.

Källa: eliteprospects.com.

Fakta: Odraftade svenskar

De här spelarna i JVM-truppen är odraftade:

Adam Åhman, 19, målvakt, Oskarshamn.

Philip Broberg, 17 år, back, AIK. Tillgänglig för draften av åldersskäl först 2019.

Samuel Fagemo, 18, forward, Frölunda. Deltog i Arizonas rookiecamp i somras trots att han är odraftad.

Rickard Hugg, 19, forward, Kitchener.

ANNONS