Max Salminen är på silverplats på VM.
Max Salminen är på silverplats på VM.

Svenskar i guldsits inför sista seglingen

Det är guldläge två gånger om för de svenska seglarna i VM i Århus. Inför medaljracen i finnjolle och 470 så toppar Max Salminen respektive Anton Dahlberg/Fredrik Bergström de två klasserna.

ANNONS
|

Inför medaljracet i 470 har en japansk duo seglat upp som det största hotet mot Anton Dahlberg och Fredrik Bergström.

- Japanerna är nog det största hotet. Men det går inte att bevaka en båt när det är så många som är med i kampen om medaljerna, säger Anton Dahlberg till TT.

Japanskt hot

Visserligen är svenskarna fortfarande etta, men efter att ha blivit åtta i onsdagens segling är man bara sex poäng före Tetsuya Isozaki/Akira Takayanagi. Japanerna har visat fin form på slutet och blivit etta och tvåa i de senaste seglingarna.

ANNONS

I torsdagens medaljrace, dit de tio bästa båtarna tagit sig, får man dubbla poäng.

- Det kommer bli tajt. Det är dubbla poäng i medaljracet och då kan det svänga fort, säger Bergström och försöker förklara framgångarna:

- Vi har höjt vår lägsta nivå i år. Vårt sämsta resultat i VM är en 13:e plats.

Svenskduon står på 44 poäng och japanerna har 50, samma som treorna från Frankrike. Däremot har den australiska topptippade duon ramlat bort från medaljplats efter en tiondeplats på onsdagen.

Mot nytt VM-guld

I finnjolle blev det stora omkastningar under onsdagen. I den första seglingen blev Max Salminen trettonde och klättrade från fjärde till andra plats, sex poäng bakom Josh Junior från Nya Zeeland.

Och det blev ännu bättre. Med seger i den andra seglingen tog sig svensken, som är regerande världsmästare, upp till första plats, åtta poäng före nye tvåan Zsombor Berecz, Ungern.

ANNONS

Britten Edward Wright ledde efter tisdagen och kanadensaren Tom Ramshaw var tvåa. Men de blev 27:a och 19:e respektive 32:a och 10:a på onsdagen och rasade. Ner till femte plats för Ramshaw och tionde för Wright.

TT

ANNONS