Göran Åkerström, chefsveterinär vid internationella ridsportförbundet.
Göran Åkerström, chefsveterinär vid internationella ridsportförbundet. Bild: Pontus Lundahl/TT

Svensk utreder nya skandalen: "Besvikelse"

Charlotte Dujardins djurplågeri sänker ytterligare trovärdigheten för dressyren – en sport i kris.
Göran Åkerström, chefsveterinär hos FEI, det internationella ridsportförbundet, reagerade starkt på bilderna där världsstjärnan piskar en häst.
– Den första reaktionen är besvikelse, säger han.

ANNONS

Skandalen kring engelskan Dujardin briserade tidigare i veckan. Världsstjärnan tog fram långpiskan, misshandlade en häst och åkte till slut dit. Ett filmklipp visade hur hon under en minut delar ut 24 piskrapp mot hästen, riden av en ung ryttare under träning.

Den trefaldiga olympiska mästaren har under en längre tid varit en av dressyrens dominanter. Med sin mjuka ridning har hon varit en uppskattad och omtyckt förebild.

"Jag skäms oerhört mycket och borde ha varit en bättre förebild i det ögonblicket," skrev Dujardin på sociala medier.

"Tog på sig allt"

Hon bad om ursäkt för sitt beteende och försvarade sig med att hon vid tillfället gjorde en "felbedömning".

ANNONS

I sin roll som chefsveterinär hos FEI är Göran Åkerström en nyckelperson i fallet Dujardin.

– Vi har en väldigt robust process för att utvärdera bevis. I det här fallet var det en relativt lång video. Vi fick jobba lite med att hundraprocentigt säkerställa identiteten. När det var klart var det ingen tvekan om att vi behövde gå fram med en delgivning om ett "horse abuse"-fall.

– Innan svarstiden gick ut, gick Charlotte Dujardin själv ut i sociala medier och tog på sig allting. Ett erkännande underlättade förstås för oss så att vi slipper dra det genom vår tribunal, idrottens skiljedomstol. Hon begärde själv att få bli avstängd under vår utredningstid.

Lägger om arbetet

Fallet Dujardin får FEI att framöver fokusera än mer på hästvälfärdsfrågor och etik.

– Vi har presenterat en aktionsplan med 37 punkter där etiska träningsmetoder ingår. Det viktiga är att få med alla ryttare, alla tränare, att få alla som håller på med den här sporten att agera för en bättre hästvälfärd.

– När det gäller bitarna kring "horse abuse" stärkte vi för några år sedan reglerna så att de gäller även utanför tävling. Det finns heller ingen preskriptionstid, vilket gör att vi kan agera på gamla fall.

Dujardin får sitt straff, hon är provisoriskt avstängd i sex månader och hennes rykte är förstört. Att en skandal till i raden skadar ridsporten slår Göran Åkerström fast.

ANNONS

– Alla skandaler under det senaste året, självfallet skadar det förtroendet. Delvis handlar det om okunskap, men ibland är det värre än så. Det kan vara girighet efter medaljer men också om att sälja hästar.

OS-dressyren i Versailles inleds på tisdag. Svenska deltagare är Patrik Kittel, Therese Nilshagen och Juliette Ramel.

Charlotte Dujardin. Arkivbild.
Charlotte Dujardin. Arkivbild. Bild: David Goldman/AP/TT
ANNONS