Viktor Fasth höll nollan i Växjös seger hemma mot Djurgården. Arkivbild.

Storspelande Fasth bakom Växjös seger

Växjös hemmaspel tar laget allt närmare toppen. 2–0 mot gästande Djurgården blev ännu en fingervisning om att det är i hemmaborgen en tilltänkt ny slutspelsframgång ska grundläggas.

|

18–7 i skott i Djurgårdsfavör under den första perioden talar sitt tydliga språk om vad som hände på isen. Bekymret för stockholmarna var att man gick till pausvila med vetskap om att Växjös målvakt Viktor Fasth stoppat samtliga 18 puckar.

- Vi kom ut bra i första perioden, säger Djurgårdens tränare Robert Ohlsson.

Lön för mödan

Efter nämnda paus svängde matchbilden. Växjö fick snabbt möjlighet att spela powerplay vilket blev inledningen till en stunds tryck mot Djurgårdskassen som den här aftonen vaktades av Robin Jensen. Och, till skillnad från sina gäster i den första perioden, fick Växjö ganska snabbt lön för mödan då Janne Pesonen styrde in hemmalagets ledningspuck.

- Ingen av oss var nöjda efter första perioden så vi snackade ihop oss och visade karaktär, säger Viktor Fasth.

Djurgården jagade kvittering, men inte ens spel fem mot tre hjälpte i kampen mot Viktor Fasth den här aftonen.

- En sådan här dag ska man ha powerplay på sin spets samt en styrning eller skymning. Större marginaler är det inte, säger Robert Ohlsson.

- Fasth är otroligt lugn, bra harmoni på honom nu, säger Växjös tränare Sam Hallam om sin målvakts insats.

Växjö gjorde även matchens andra, och sista, mål då Nichlas Hardt stod för sin första fullträff efter ankomsten från Malmö. Då återstod bara några minuter att spela och uppförsbacken blev för tung för Djurgårdens vidkommande.

Vill spela i Tre Kronor igen

Resultatet innebär att de båda lagen, fyran Djurgården och femman Växjö, nu samlat ihop 74 poäng vardera

- Vi är ett otroligt bra hemmalag, säger Sam Hallam, väl medveten om att få av de inspelade poängen kommit på resande fot.

Viktor Fasths målvaktsform är på uppåtgående i takt med att slutspelet närmar sig.

- Jag jobbar hårt för att kunna höja mig nu i slutet av säsongen.

Fasth kom till intervjun med TT:s utsände iklädd ett par träningsbyxor med Tre Kronors emblem på. Senast målvakten spelade i den blågula dressen var i OS i Pyeongchang, men om förbundskapten Rikard Grönborg önskar är han redo för nya blågula insatser.

- Absolut, tycker de att jag spelar bra nog har jag inte stängt någon dörr, säger han.