Ett ögonblick av zlatansk magi – nu handlar det om vägen framåt

I tio dagar har allt handlat om Återkomsten. Den slutade med tre poäng, en assist och nya rekord av Zlatan Ibrahimovic och en grund att stå på trots en frustrerande start på VM-kvalet. Nu handlar det om vägen framåt.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

”Vi var inte tillräckligt bra. Jag är glad över tre poäng men inte mycket mer om jag ska vara ärlig.”

Förbundskapten Janne Andersson fick se en av de sämre landskamperna som Sverige gjort under hans ledning och frustrationen var tydlig.

VM-kvalpremiären mot Georgien hade annars på förhand titeln Sagan om konungens återkomst och skulle bli ett nytt kapitel i historien om Zlatan Ibrahimovic.

Visst, det blev tre poäng, men en insats att analysera och sedan arkivera långt in i någon låda, glömma och gå vidare.

Sverige var statiskt framåt och körde allt som oftast fast i den georgiska muren av spelare i första halvlek.

ANNONS

Defensivt blottades ytor och bjöds på kontringslägen när spelare tvekade eller gick bort sig och ett bättre motstånd hade sannolikt straffat Sverige.

För att vara ett landslag under Janne Andersson, där den defensiva organisationen nästan alltid är ett adelsmärke, var det ovanligt att se.

Andra halvlek var stundtals bättre utan att vara bra – och faktum är att hade det inte varit för en svettig enhandsparad av Kristoffer Nordfeldt i den 82:a minuten hade Zlatan Ibrahimovics andra landslagscomeback slutat med en poäng och en tung start på VM-kvalet.

Nu fick Sverige med sig tre poäng och det var det viktigaste när gruppfavoriten Spanien samtidigt tappade poäng hemma mot Grekland.

För skönhetsfläckarna går att sminka över. Det här handlade nästan lika mycket om en nystart och en återkomst.

39 år och 173 dagar gammal satte Zlatan ett nytt landslagsrekord när han klev ut på Friends arena som Sveriges äldsta landslagsspelare drygt fem år efter att han tackade för sig i landslaget efter EM-sortin 2016.

Att Sveriges genom tiderna bästa spelare fortfarande håller en väldigt hög nivå finns det inget tvivel om. 107 mål på 143 tävlingsmatcher med Manchester United, LA Galaxy och Milan EFTER att han slutade i landslaget talar ett tydligt språk.

ANNONS

Det blev nationalsång men inte något nytt mål – Gunnar Gren får behålla sitt rekord som äldste landslagsmålskytt i alla fall till söndag (Kosovo borta) – men Zlatan satte ändå sitt avtryck när han sög ner Mikael Lustigs höga inspel på bröstet och på volley spelade fram Viktor Claesson till Sveriges segermål.

Det var ett ögonblick av zlatansk magi som kan avgöra matcher men i övrigt var det inte mycket mer att jubla över i comebacken från Zlatan eller så många av hans lagkamrater. Men det intressanta är förstås om Zlatans återkomst kan lyfta unga, hungriga stortalanger som Dejan Kulusevski och Alexander Isak till nästa nivå och samtidigt ta det offensiva spelet med sig.

Potentialen kittlar, särskilt när Zlatan verkar villig att spela sin roll för helheten och laget.

Ur det perspektivet var det här bara starten och det mest intressanta är därför inte de här 90 minuterna utan vägen framåt i VM-kvalet och med ett stundande EM-slutspel i sommar.

Den resan fortsätter borta mot ett spännande och lurigt Kosovo på söndag utan en skadad Albin Ekdal.

Då kommer det krävas mer skärpa på många håll.

LÄS MER:Janne om Zlatan: ”Först städade vi upp bakåt – sen såg vi framåt”

ANNONS