Moa Bergdahl, höger, firar bronset i 50 meter frisim.
Moa Bergdahl, höger, firar bronset i 50 meter frisim. Bild: SIMON HASTEGÅRD

SK Laxen upprepade inte SM-succén – tog inget guld

Efter ett historiskt starkt fjolårs SM fick SK Laxen nöja sig med en halverad medaljskörd efter SM-veckan i Linköping.
– Det finns en del att jobba på, konstaterar tränare Fredrik Pettersson.

ANNONS
|

Efter att ha kammat hem elva medaljer på SM i Halmstad i fjol fick SK Laxen nöja sig med fem i årets upplaga i Linköping.

Oskar Bjering tog sin första JSM-medalj någonsin genom ett brons på 200 meter frisim. Moa Bergdahl tog JSM-silver i både 50 och 100 meter bröstsim. I mixed 4 x 1000 frisim tog Bjering och Bergdahl JSM-silver, tillsammans med Karin Widerberg och Erik Olsson. Seniormedaljen stod Moa Bergdahl för, där det blev ett brons i 50 meter bröstsim.

Så vad är det som saknats jämfört med fjolårets, historiska hemmamästerskap? Laxens tränare, Fredrik Pettersson, påpekar att de tog många medaljer på juniorsidan 2021 – och till 2022 har två av de mest tongivande tagit steget till att bli seniorer.

ANNONS

– Det är en av förklaringarna som gör en hel del skillnad i lagkamperna och individuellt. Sen är det ett fullt SM i år för första gången sedan 2019. En del av de simmarna som var på VM förra veckan simmade väldigt lite nu, men det är aningen mer bredd än vad det kanske var förra året.

Fyllt på med talanger: ”Inte där än”

I Linköping hade Laxen en hel del fjärde- och femteplatser. Fredrik Pettersson menar att hemmaplansfördelen mycket väl kan ha inneburit stolpe in i liknande lopp i fjol, i stället för i år där marginalerna tycktes gå emot Laxen.

– Nu var det inte lika bra resultatsnivå på alla simningar, så det finns en del att jobba på. Från förra året är det fler simmare som är närmare bra placeringar. Vi har fyllt på en hel del underifrån från förra året, men de är inte riktigt framme. Förutom Oskar på 200 meter frisim i dag har de en liten bit kvar för att det ska märkas på medaljsidan.

Det var inte bara Laxens simmare som representerade Halmstad i årets SM-vecka. För Åledssimmaren Agnes Kramer, tillhörandes Falkenbergs SK, blev det två medaljer av ädlaste valör, efter att ha vunnit både 50 och 100 meter ryggsim. Kramer hamnade även på pallen efter en tredjeplats i 400 meter frisim.

ANNONS
ANNONS