Frankrikes Sakina Karchaoui (längst till höger) firar sitt 1–0-mål i fredagens EM-kvalmatch mot Sverige. Frankrike vann till slut med 2–1.
Frankrikes Sakina Karchaoui (längst till höger) firar sitt 1–0-mål i fredagens EM-kvalmatch mot Sverige. Frankrike vann till slut med 2–1. Bild: Magnus Lejhall/TT

Seger mot England krävs efter förlust: "Är starka"

En direktplats till fotbolls-EM 2025 finns fortfarande inom räckhåll för Sverige. Men efter 1–2 mot Frankrike i Dijon är förutsättningarna glasklara.
Seger mot England på tisdag är ett måste för att säkra en EM-biljett.

ANNONS

Eftersom England samtidigt besegrade Irland med 2–1 räcker det inte med annat än tre svenska poäng på Gamla Ullevi för att ta den andra direktplatsen till EM bakom Frankrike.

Att tisdagens match, den sista i kvalet, blir avgörande visste dock Sverige redan inför mötet med Frankrike – och det märktes.

Förbundskapten Peter Gerhardsson erkände redan inför att han hade många olika saker att ta i beaktande, inte minst hotet om avstängning som hängde över sex av hans spelare inför den helt avgörande kvalavslutningen mot England på tisdag.

– Det var mycket att tänka på. Därför valde vi att inte spela fyra varnade spelare. Så nu kommer de att vara tillgängliga (mot England), säger Gerhardsson.

ANNONS

Asllani på bänken

Av de varnade spelarna fick endast Linda Sembrant och Jonna Andersson plats i elvan medan bland andra Kosovare Asllani och Magdalena Eriksson vilades helt.

In kom också unga Milananfallaren Evelyn Ijeh, som därmed fick göra debut under sin första A-landslagssamling.

Den oväntade svenska startelvan hade inte mycket att sätta emot det stjärnspäckade franska laget i den första halvleken. När hemmalaget tog ledningen var det inte alls ologiskt – även om målskytten var oväntad.

På 74 landskamper hade Sakina Karchaoui gjort ett mål, och det på straff.

Det slog gnistor om hennes andra fullträff i den franska tröjan. Bollen rullade bakåt mot 28-åringen efter en hörna och vänsterbacken från Paris Saint-Germain gjorde vad inga ovana målskyttar brukar göra och smällde upp 1–0 i Zecira Musovics bortre kryss från sisådär 25 meters håll.

"Surt"

Sverige hade svårt att få någon ordning på spelet, kom inte till några riktigt vassa målchanser alls och när Frankrike tagit ledningen kändes prognosen dyster.

Ändå kom 1–1-målet i början av den andra halvleken.

Jonna Andersson slog en hörna som touchade en fransk skalle innan bollen landade framför Josefine Rybrinks fötter. I sin första tävlingslandskamp från start rakade Häckenförsvararen in karriärens första landslagsmål.

– Väldigt kul. Jätteroligt att göra sitt första mål. Samtidigt också surt att det inte betyder så mycket i den här matchen ändå, att inte få med sig några poäng, säger Rybrink.

ANNONS

Matchen öppnade upp sig, ytor saknades på inget sätt och frågan var i stället vilket av lagen som skulle utnyttja lägena bäst när de väl dök upp.

Svaret blev Frankrike.

Starka hemma

Marie-Antoinette Katoto, också hemmahörande i PSG, höll sig framme på en ny fransk hörna, petade in 2–1. Det var hennes 30:e mål på 40 A-landskamper och gav fransyskorna en plats i nästa års EM i Schweiz.

Sverige får ladda om inför tisdagens avgörande på ett fullsatt Gamla Ullevi.

– Vi vet att vi är starka på hemmaplan på Ullevi. Vi gjorde en väldigt bra prestation mot England borta senast (1–1 i april). Vi får ta med oss känslan från den matchen, säger Josefine Rybrink.

ANNONS