Sandra Karlsson kör för guld i motocross-SM

Hon ligger tvåa inför SM-avslutningen i helgen. MCK Hallandias Sandra Karlsson har chansen på karriärens första SM-guld i motocross – men då måste allt klaffa.
– Jag siktar så klart på att bli tvåa – eller bättre, säger hon.

ANNONS
|

Sandra Karlsson, MCK Hallandia, kör om medaljerna när SM ska avgöras i helgen.

Motocrosstjejen från Skedala slutade tvåa mellan två danskor i den första deltävlingen och nosar alltså på karriärens främsta framgång i SM-sammanhang.

– Jag har två SM-brons sedan tidigare så det är klart att jag siktar på att bli tvåa – eller bättre, säger hon.

Eftersom SM i motocross är ett öppet mästerskap kan även förare från andra länder delta i tävlingen – och bli svensk mästare.

– Det är nog den enda sporten i Sverige som har ett SM på det sättet. Alla kan vara med och köra om SM-guldet, säger Karlsson och fortsätter:

ANNONS

– Det är klart att det blir bättre konkurrens med utländska förare och det skruvar upp tempot i deltävlingarna, men jag tycker inte att deras resultat borde räknas i SM-sammanställningen.

Tufft men inte omöjligt

För att kunna bärga ett eventuellt SM-guld måste Hallandiaföraren göra något utöver det vanliga.

– Det är klart att jag hoppas på guldet och ska göra mitt bästa för att få det. Men om danskan är bättre är målet att inte tappa för mycket på henne, det skulle vara ett bra kvitto, säger Karlsson.

– Det kommer att bli svårt att slå henne om allt klaffar för henne i heaten. Hon är snabbare än mig just nu. Men å andra sidan är det en helt annan typ av bana som vi ska köra i helgen. Det kommer att bli tufft men inte omöjligt.

Banan utgörs av ett lösare grusmaterial, är tajtare och mer teknisk. En bana som passar Sandra Karlsson med andra ord.

– Jag har tränat på banan en gång i sommar. Det gäller att göra rätt på banan eftersom det finns tid att tjäna, men man kan också tappa om man gör fel, säger hon.

– Jag är en teknisk förare som gillar när det finns svårigheter i en bana och man tvingas jobba med hojen.

ANNONS

En annan aspekt i guldjakten är att fler förare kommer att ställa upp i den avslutande deltävlingen. De kan inte vara med och köra om SM-medaljerna men kan ändå ställa till med en hel del oreda.

– Några förare som brukar vara med där uppe var skadade när den första deltävlingen avgjordes. De kommer att vara med och köra om poängen och kan mycket väl sno viktiga poäng från oss andra, säger Karlsson.

Tio månader sedan sist

Andraplatsen från första deltävlingen är ett resultat som Sandra Karlsson är väldigt nöjd med.

– Jag hade inte stått på startgriden på tio månader. Det kändes konstigt och lite overkligt. Samtidigt som jag har försökt att pusha min träning, var jag både nervös och orolig att någon av de andra förarna hade tagit jättekliv i sin utveckling, säger Karlsson och fortsätter:

– Nu har jag lite bättre koll och det känns skönt inför avslutningen.

Förutom Hallandias Sandra Karlsson har även Getingeföraren Ken Bengtsson ett stort guldläge i helgen.

Bengtsson vann båda sina heat i den första deltävlingen, plockade maximala 50 poäng och leder SM-sammandraget inför den avslutande deltävlingen.

LÄS MER:En hjärnskakning till – då slutar Halmstads crosstjärna

ANNONS