Pigg som få. Roy Andersson (till höger) och Niklas Jansson under ett träningspass på Halmstad Karate Academy. Nyligen fick Andersson, snart 81, ta emot förbundets högsta förtjänsttecken.
Pigg som få. Roy Andersson (till höger) och Niklas Jansson under ett träningspass på Halmstad Karate Academy. Nyligen fick Andersson, snart 81, ta emot förbundets högsta förtjänsttecken.

Roy, snart 81, har 50 år i karatens tjänst

Han introducerade karatestilen Shotokan-karate i Sverige, lär ut tango och har blivit tilldelad Svenska Karateförbundets högsta förtjänsttecken. Många är det som har berörts av Roy Anderssons engagemang genom åren.

ANNONS
|

När HP träffar den snart 81-årige Roy Andersson på Halmstad Karate Academy är han mitt uppe i ett träningspass. Trots åldern är han väldigt aktiv då han fortfarande tränar regelbundet samt tävlar i veteranklasser. Dessutom lär han, tillsammans med semisärbon Laura, ut argentinsk tango i Halmstad sedan 21 år tillbaka.

– Jag är fortfarande pigg och elak. Mycket tack vare karaten tror jag, den gör mycket för både sinnet och hälsan, säger han och skrattar.

Under sina barndomsår hittade Roy Andersson en bok om jiu-jitsu hemma hos en skolkamrat och fattade direkt tycke för den japanska kampkonsten. Flera år senare, under sin tid som fartygsmaskinist, sökte han upp en judomästare i Yokohama. Där och då kom han i kontakt med karaten som på den tiden var ett okänt begrepp för Roy. Resten är, som man säger, historia.

ANNONS

– Det råkade vara så att han även tränade karate. Han förklarade för mig vad det var och när jag kom hem så startade jag upp karateklubben Zendokai i en fabrikslokal i Oskarström. I dag är de en av Sveriges största klubbar, så jag får väl ta åt mig lite av äran, säger Roy.

Med Zendokai, som grundades 1965, var Roy Andersson först i Sverige att utöva karatestilen Shotokan, en av de mer populära stilarna. Själv lärde han sig karate genom böcker till en början.

– Jag råkade köpa en bok i Yokohama, den första boken som gavs ut om karate på engelska, och tog med mig hem till Sverige. Sedan köpte vi filmer –svartvita, givetvis – och det var ju en enorm tillgång då.

Tre år efter starten fick han kontakt med flera karatetränare som då hade etablerat sig i Europa, framförallt i Paris och Crystal Palace, och kunde därmed utveckla konsten. Numera är Roy Andersson aktiv inom Halmstad Karate Academy, där han på lördagar instruerar en veterangrupp.

– Ja, vi kallar det en veterangrupp men egentligen är alla med brunt bälte och uppåt välkomna.

Under sin karriär hann Roy medverka i två världsmästerskap, ett antal Europamästerskap och har dessutom ett SM-guld i så kallad lag-kata. Till detta har han skrivit cirka 15 böcker om karate och blev för ett par veckor sedan tilldelad Svenska Karateförbundets högsta förtjänsttecken till stående ovationer i samband med SM i Göteborg.

ANNONS

– Förbundets ordförande kom fram och gav mig det – jag hade till och med fått på mig kostym. Vi människor har ett behov av uppskattning och det fick jag ju tillgodosett, säger han.

Framtiden för Halmstad Karate Academy ser ljus ut. Klubben, som grundades 2013 av den landslagsmeriterade Göran Nilsson, har växt så det knakar under sina två år och är nu uppe i över 100 medlemmar. Och konstigt vore det väl annars, när man har en eldsjäl som Roy Andersson till sitt förfogande.

Född: 1934.

Bor: Kärleken i Halmstad.

Familj: Semisärbo med Laura Qvist, känd som ”Madam” inom karatekretsar..

Intresse: Språkstudier, framförallt svenska, engelska, japanska, franska, tyska, latin och spanska.

Oväntad talang: Tränade steppdans i 20 år och uppträdde med steppgruppen TipTopTap.

ANNONS