Spaniens Rafael Nadal knöt näven under lördagens semifinal i herrarnas singel mot Kroatiens Duje Ajdukovic i Båstads ATP-turnering.
Spaniens Rafael Nadal knöt näven under lördagens semifinal i herrarnas singel mot Kroatiens Duje Ajdukovic i Båstads ATP-turnering. Bild: Adam Ihse/TT

Nadal avstår dubbeln efter finalplats: "Ledsen"

Rafael Nadal har slitit sig fram till final i Båstads singelturnering.
Efter att ha vänt och vunnit i både kvartsfinal och semifinal har den spanske tennislegendaren dragit sig ur dubbeln.
– Jag är ledsen över det, säger han.

ANNONS
|

Efter att ha fått kämpa ordentligt i fredagens knappt fyra timmar långa kvartsfinal mot Mariano Navone var Rafael Nadal illa ute även mot den kroatiske kvalspelaren, 130-rankade Duje Ajdukovic, i lördagens semifinal på Båstads centercourt.

Men precis som mot argentinaren lyckades Nadal vända och vinna med 2–1 i set, setsiffrorna 4–6, 6–3, 6–4.

Efter segern meddelade Nadal att han drar sig ur dubbelturneringen där han spelat tillsammans med norske världsnian Casper Ruud. Paret skulle ha mött Orlando Luz och Rafael Matos i semi senare under lördagen. Det brasilianska paret gick därmed till final på walkover.

"Hoppas alla förstår"

– Jag kan inte spela dubbeln. Jag är ledsen över det eftersom det var ett bra tillfälle ta mig till en ny final i dubbel efter lång tid, säger Rafael Nadal på en presskonferens.

ANNONS

– Men det går inte för mig. Fyra timmar i går, över två timmar, nästan två timmar och 20 minuter i dag. Det var en stor framgång att kunna kämpa mig igenom matchen i dag. Jag kan inte riskera morgondagens final. Jag vill inte riskera min kropp i den semifinalen. Jag hoppas att alla förstår det: Att jag gjort mitt yttersta i singel och dubbel.

Kan ta 93:e titel

Den 261-rankade spanjoren, som tagit 92 ATP-titlar varav 22 i grand slam-turneringar, är efter några skadefyllda år framme i sin första final sedan Franska mästerskapen 2022 då han besegrade Ruud i finalen.

Senast Nadal spelade i Båstad, 2005, vann han grusturneringen.

– 19 år senare kan jag utan tvekan säga att jag verkligen är stolt över alla saker som hänt i mitt liv, i min karriär. Då hade jag inte trott att jag skulle kunna var här som 38-åring. Jag är bara glad för allting. Men i morgon är det final, och den vill jag vara redo inför, säger han.

I finalen väntar Nuno Borges. Den 51-rankade portugisen besegrade 121-rankade argentinaren Thiago Agustin Tirante i raka set med 6–3, 6–4 i sin semifinal.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs felaktigt vilken final som var Nadals senaste. Rätt ska vara Franska mästerskapen 2022.

ANNONS
ANNONS