Mikael Kulanko åkte 18 mil i Gustav Vasas spår – samlade in pengar till välgörenhet

Han har näst flest Vasaloppsmålgångar i världen.
Men att åka 18 mil i Gustav Vasas spår blev en tuff utmaning mot kramp, mörker och hunger även för Mikael Kulanko – som samtidigt samlade in pengar till välgörenhet.
– Det var tufft, men det var meningen, säger Mikael Kulanko.

ANNONS
|

HP har berättat om den förre näringslivschefen Mikael Kulanko som efter en cancersjukdom för fem år sedan valde en ny väg i livet och startade ett familjeföretag med inriktning på träning och företagande.

54-åringen gillar extremsport och har bland annat åkt världens längsta skidtävling, Nordenskiöldsloppet som är 22 mil långt, och har näst flest Vasaloppsmålgångar i världen.

I fredags gav han och kompisen, tillika Vasaloppsvinnaren Staffan Larsson, sig ut i Gustav Vasas spår när man åkte 18 mil, Mora-Sälen tur och retur, nästan 100 år sedan första upplagan av Vasaloppet.

Starten gick vid midnatt och först efter 19 timmar i skidspåren var Mikael i mål på fredag kväll. Då hade han och Staffan kört i mörkret med en pannlampa som vägvisare och trotsat snöande, kyla, kramp och hunger.

ANNONS

– Det var lite unikt och speciellt. Det var tufft, men det var meningen också. Det ingick i upplevelsen att det skulle vara lite kargt och stödfattigt, säger Mikael Kulanko.

Mikael fick hjälp av Staffans mamma

På vägen upp körde Mikael och Staffan klassiskt medan man bytte till fristil på vägen tillbaka. Man delade också på sig eftersom Staffan behövde skynda hem.

Mikael berättar att de sista timmarna ensam i spåren var tuffast. Med 3,5 mil kvar slog krampen till.

– Det kändes som riktiga knivar i låren. Jag var helt stum, men fick i mig lite salttabletter och åt lite snö, berättar han.

Mikael fick också välbehövlig hjälp när hungern var som värst – av Staffans mamma Eva som mötte upp med kaffe, ägg och tilltugg och som sedan höll koll på att Mikael kom fram.

– Då var jag helt tom. Jag gick bara på vilja och det fanns ju inga skoterpatruller som letade efter mig om man säger så.

Med hjälp av Evas insats och målet att hinna till den lokala pizzerian innan den stängde vid 22-tiden på kvällen tog sig Mikael Kulanko i mål.

– Jag har kört Nordenskiöld, men det här var tuffare för vi hade ingen energi och ingen mat på stora delar av loppet.

ANNONS

Samlade in 20 000 kronor till Världens barn

I samband med loppet har Mikael Kulanko även haft en insamling till Världens barn. Den har dragit in nästan 20 000 kronor.

Mikael Kulanko fortsätter åka ett lopp om dagen inom Vasaloppets ramar fram till Vasaloppshelgen 6-7 mars.

– Det blir 21 lopp totalt. Jag hade officiell målgång 121 i Mora i går (läs; tisdag) så det rullar på. Man kanske kommer med i någon rekordbok någon gång.

LÄS MER:Nära mista livet – cancern fick Kulanko att sadla om

ANNONS