Försenad målgång i Volvo Ocean Race

Det var tänkt att Volvo Ocean Race skulle nå Göteborg på söndag. Men vädret ställer till det.

ANNONS
|

Seglingstävlingen Volvo Ocean Race är en gigantisk apparat och i Frihamnen har en liten stad byggts upp för att ta emot båtarna. På söndag – var det åtminstone tänkt.

– Det blir inte så! Havskappssegling är en sport som är beroende av väder och vind – och nu är prognosen att målgången är den 22-23 juni, säger Fabian Bengtsson, medieansvarig för Volvo Ocean Race Göteborg.

Massor av människor var väntade till Race Village under söndagens tänkta målgång.

– Vårt mål är 350 000 besök under veckan – och det är många göteborgare som ser fram emot att ta emot båtarna, oavsett när de kommer, säger Fabian Bengtsson.

ANNONS

Det här påverkar inte söndagens program?

– Nä, inte alls. Vi är inte förvånade att det sker, det är ett scenario vi var beredda på. Området öppnar klockan 10.00 på söndag – och det finns massor av saker för folk att göra i väntan på båtarna, säger Fabian Bengtsson.

Startskottet för tävlingens sista etapp gick under gårdagen i franska Lorient.

Och det blev dramatiskt direkt.

Både svenska Team SCA och Team Alvimedica klöv startlinjen för tidigt och tvingades vända om för att göra en omstart. Därmed hamnade de sist i fältet.

Det påverkade dock inte tävlingen nämnvärt utan de sju båtarna låg samlade under den första timmen.

Mer dramatik är dock att vänta under de närmaste dagarna. Den sista etappen är nämligen en av tävlingens allra tuffaste. Anledningen är mycket segling nära kusten, starka strömmar och passager genom sjötrafiksträckor.

Till att börja med påverkar tidvattnet längs den franska kusten, därefter trafiken på Engelska kanalen.

Och efter depåstoppet i Haag, något som troligtvis sker på fredag, väntar oljeriggar och vindkraftverk på Nordsjön.

ANNONS

Strax innan klockan åtta i går kväll låg nederländska Team Brunel i täten. MAPFRE, Team Vestas Wind, Dongfeng Race Team, Abu Dhabi Ocean Racing, Team SCA och Team Alvimedica följde tätt därefter.

Alla båtar låg inom en sjömil från varandra.

ANNONS