Vladimir Putin i talarstolen i Vladivostok.
Vladimir Putin i talarstolen i Vladivostok. Bild: Vjatjeslav Viktorov/Roskongress/AP/TT

USA slår tillbaka efter Putins Harris-stöd

Vladimir Putin ser gärna att Kamala Harris blir USA:s nästa president. Det påstår han i ett tal i Vladivostok där han berömmer hennes skratt.
Men USA uppskattar inte orden och uppmanar Putin att sluta lägga sig i valet.

ANNONS

Den ryske presidenten lyfte i sitt tal på ett ekonomiskt forum frågan om förhandlingar om ett slut på Ukrainakriget.

Men fokus hamnade till största delen på hans överraskande uttalande om Kamala Harris.

– Hennes skratt är så smittsamt, det visar att hon har det bra, sade Putin om Demokraternas presidentkandidat.

– (Den avgående presidenten Joe) Biden rekommenderade att stödja Harris, och det kommer vi också att göra, säger Putin enligt nyhetsbyråer.

Orden föll inte i god jord i Washington.

– De enda som ska få bestämma vem som blir USA:s nästa president är det amerikanska folket, säger John Kirby, talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd, och fortsätter:

ANNONS

– Vi skulle bli tacksamma om herr Putin för det första skulle sluta prata om vårt val och för det andra skulle sluta blanda sig i det.

Oklara syftningar

Under Donald Trumps tidigare presidentperiod, 2017–2021, utvecklade republikanen bra relationer med den auktoritäre Putin. Trots Rysslands allt tydligare väg bort från demokrati har USA:s expresident även senare ofta uttryckt beundran för den ryske ledaren. Men nu hävdar Putin att Harris skulle vara bättre.

– Hon kanske avstår från sanktioner, sade Putin i sitt tal.

Vad han syftade på är oklart. Med Biden som president och Harris som vicepresident har Ryssland de senaste åren utsatts för allt hårdare sanktioner från USA och övriga västvärlden, som straff för Ukrainakriget.

Putin har dock vid något tillfälle resonerat att politiker som Biden är mer förutsägbara än den lynnige Trump.

Ställer krav

I den del av talet där Putin berörde eventuella samtal om Ukrainakriget hänvisade han till tidigare villkor som Ukraina avvisat, och öppnade för förhandlingar.

– Men inte baserat på några lättsinniga krav, utan baserat på de dokument som det rådde enighet om och som faktiskt inleddes i Istanbul.

Under turkisk medling våren 2022 ställde Ryssland långtgående krav som Ukraina – under hård militär press – inte omedelbart avvisade.

ANNONS

Men i takt med att Rysslands invasion som inletts i februari det året inte visade sig så framgångsrik som Putin hoppats, rann förhandlingarna ut i sanden.

ANNONS