Hur mycket sociala medier är för mycket? Frågan är högaktuell i många länder. Arkivbild.
Hur mycket sociala medier är för mycket? Frågan är högaktuell i många länder. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT

Tyska råd om skärmtid hårdare än svenska

Hur mycket skärmtid är för mycket? Flera länder i Europa går längre än Sveriges nya rekommendationer kring ungas användande av sociala medier och digitala enheter.
I Tyskland anser myndigheterna att barn under 9 år bör tillbringa max 45 minuter per dag framför skärmen.

ANNONS

I måndags presenterade Folkhälsomyndigheten nya rekommendationer för skärmtid. Tidsgränserna baseras delvis på forskning och delvis på hur mycket tid barn och unga behöver lägga på annat för att må bra. I tidsgränsen ingår heller inte skolarbete och studier.

Exakt vad begreppet skärmtid innefattar och hur det regleras ser olika ut i olika länder. Många länder lutar sig mot WHO:s rekommendation i frågan som kom 2019. Där är rådet noll skärmtid upp till två års ålder, upp till fem år är det en timme per dag som gäller.

Nedan följer en genomgång av olika länders råd och riktlinjer kring skärmtid:

Danmark: Barn upp till två år bör inte ha skärmtid alls. I övrigt är riktlinjerna främst att "intressera dig för ditt barns digitala liv".

ANNONS

Finland: Som Sverige i stort. Barn i unga år, 0–2, bör inte ha skärmtid alls. För 2–5 år gäller max en timme per dag.

Norge: Som i Sverige och Danmark. För äldre barn, 6–12 år gäller en timme utanför studier.

Tyskland: För 0–3-åringar gäller noll skärmtid. 3–6-åringar rekommenderas max en halvtimmes skärmtid per dag. 6–9-åringar max 45 minuter.

Frankrike: En kommitté tillsatt av president Emmanuel Macron rekommenderade i slutet av april i år att det för barn upp till tre år bör råda ingen skärmtid. För 3–6-åringar gäller "väldigt begränsad skärmtid". Vidare är rådet att barn under 11 år inte bör ha någon mobil och att barn under 13 inte bör ha någon mobil med internettillgång.

USA: Har riktat in sig mer på sociala medier än på skärmtid. Olika delstater har olika rekommendationer i frågan. En nationell rekommendation från 2023 löd:

"För tillfället upplever vi en nationell kris kring ungas psykiska hälsa, nu är tillfället att agera snabbt och skarpt för att skydda barn och unga från risk och skada".

Kina: Generellt mer restriktiva riktlinjer än i Europa. Har tids- och innehållsbestämda regler för olika åldrar upp till 17-åringar. Mycket bygger på att det ska finnas ett "minderårigt" läge på enheter.

ANNONS

Noterbart i frågan är även att FN:s kultur- och utbildningsorgan Unesco 2023 föreslog att mobiltelefoner förbjuds i skolan.

Rekommenderad skärmtid för unga i Sverige, Norge, Finland och Tyskland.
Rekommenderad skärmtid för unga i Sverige, Norge, Finland och Tyskland. Bild: Anders Humlebo/TT
ANNONS