Salih Muslim förs till tisdagens rättsförhandling.
Salih Muslim förs till tisdagens rättsförhandling.

Turkiet: Förföljer släppt kurdledare överallt

Den Sverige-aktuelle kurdledaren Salih Muslim släpps, meddelar tjeckisk domstol sedan Turkiet sagt att någon fångutväxling inte kommer på tal. Ankara fördömer beslutet.

ANNONS
|

Salih Muslim anklagas av Turkiet för samröre med terrorism. Han säger själv att han är medveten om turkarnas påtryckningar, men att han inte tar dem på allvar och att anklagelserna mot honom är påhittade.

Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu svarar att Turkiet kommer att fortsätta söka Salih Muslim "vart han än går".

Det har florerat uppgifter om att Muslim skulle kunna bytas mot tjecker som sitter fängslade i Turkiet. Men på tisdagsmorgonen avfärdade Turkiets justitieminister Abdulhamit Gül ett sådant upplägg.

Några timmar senare meddelades det i Tjeckien att Muslim släpps – och Ankara klargör att det kommer att få "negativa följder" för relationen mellan länderna.

ANNONS

Salih Muslim säger att han inte har beslutat vad han ska göra nu men tillägger han har uppehållstillstånd i Finland. Han har enligt domstolen lovat att inte lämna EU och att uppdatera om var han befinner sig, uppger Marketa Puci, talesperson vid domstolen.

Muslim leder det syriskkurdiska partiet PYD. Han greps i Prag i helgen på turkisk begäran. Nästa vecka är det tänkt att han ska besöka Sverige, enligt Palmecentret.

TT-AFP-Reuters

ANNONS