EU:s utrikeschef Josep Borrell på väg in till måndagens utrikesministermöte i Bryssel.
EU:s utrikeschef Josep Borrell på väg in till måndagens utrikesministermöte i Bryssel. Bild: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT

Orbán straffas – möte flyttas till Bryssel

Ungerns kritiserade agerande som ordförandeland i EU:s ministerråd får ytterligare konsekvenser.
EU:s utrikeschef Josep Borrell flyttar nästa utrikesministermöte från Budapest till Bryssel.

ANNONS

Redan på väg in till måndagens möte med EU-ländernas utrikesministrar var Borrell skarpt kritisk mot både premiärminister Viktor Orbáns "fredsresor" till Ryssland och Kina och mot utrikesminister Péter Szijjártós tal i FN:s säkerhetsråd, där han anklagade resten av EU för att "driva på kriget".

På presskonferensen efteråt fyller han i ännu mer.

– Den enda som är för krig är (Rysslands president Vladimir) Putin, som kräver Ukrainas underkastelse och delning. Om ni vill prata om ett krigsparti så prata om Putin – inte om EU, säger en tydligt irriterad Borrell.

Möte flyttas

En direkt konsekvens blir att utrikeschefen nu flyttar det utrikes- och försvarsministermöte som skulle ha hållits i Budapest i Ungern i slutet av augusti.

ANNONS

– Det var en ganska stor splittring (inne på mötet). Några vill åka till Budapest, andra ville inte och några sade att det är upp till utrikeschefen att bestämma, berättar han.

– Så efter att ha lyssnat på alla . . . var jag tvungen att ta ett beslut. Vi måste sända en signal, även om den är symbolisk, förklarar Borrell.

"Barnsligt"

Ungern fick delvis flankstöd av Slovakien på måndagens möte och tycks inte vilja ge sig i den allt mer infekterade striden med EU-kommissionen.

"Ungern möttes av aggressiv, krigshetsande hysteri över sitt fredsuppdrag", skriver regeringstalesmannen Zoltan Kovacs på X och meddelar att utrikesminister Szijjártó kallar mötesflytten för "barnslig".

Samtidigt håller Ungern fast vid sin blockering av EU:s militära stöd till Ukraina, som gör att övriga medlemsländer tvingas vänta på att få ut utlovad ersättning.

– Det är skamligt, säger Borrell.

Fakta: EU:s utrikesministermöten

EU-ländernas utrikesministrar håller ordinarie möten i Bryssel eller Luxemburg nästan varje månad. En gång i halvåret möts man även i ett informellt möte i det land som för tillfället sitter som ordförandeland i ministerrådet.

De informella mötena kallas för Gymnich-möten, efter ett slott sydväst om Köln där de dåvarande EG-ländernas utrikesministrar möttes 1974.

Gymnich-mötena har på senare år ofta hållits tillsammans med ett informellt försvarsministermöte på samma plats. Oavsett vilket land som är ordförandeland så leds båda mötena alltid av EU:s utrikeschef.

ANNONS