Invånare och räddningsarbetare utanför ett attackerat hus i södra Libanon på tisdagen.
Invånare och räddningsarbetare utanför ett attackerat hus i södra Libanon på tisdagen. Bild: Hassan Ammar/AP/TT

Fortsatta anfall mot Libanon – och fler kommer

Eldgivningen fortsätter på båda sidor gränsen mellan Israel och Libanon.
Israels attacker mot shiamilisen Hizbollah i Libanon uppges ha krävt fler än 550 dödsoffer. Samtidigt varnar Israel för ytterligare anfall.

ANNONS

Israeliska flygräder fortsatte på tisdagen, bland annat mot Beirut, där minst sex personer dödades. En av dem uppges av Israel vara en högt uppsatt befälhavare inom den Iranstödda milisen.

Samtidigt fortsatte Israels bombardemang av vad man beskriver som Hizbollahfästen under kvällen, anfall militären IDF beskriver som "omfattande". Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sade i ett tv-sänt tal att Israel kommer att fortsätta attackerna, och uppmanade åter civilbefolkningen att söka skydd.

– Vårt krig är inte mot er, vårt krig är mot Hizbollah.

– Jag sade till er i går att evakuera de hus där han (Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah) har placerat en robot i vardagsrummet och en raket i garaget. Den som har (det) kommer inte längre att ha ett hem, varnade premiärministern.

ANNONS

Inte ivriga

Landets FN-ambassadör Danny Danon försökte i New York dämpa farhågorna om en invasion.

– Vi har erfarenhet från Libanon sedan tidigare. Vi är inte ivriga att inleda en markinvasion, sade han enligt AFP, utan att helt avvisa en invasion.

– Vi vill inte skicka ut våra söner i strider i främmande land, men vi är fast beslutna att skydda Israels civilbefolkning.

Tidigare under dagen genomfördes dussintals flygräder, i bland annat Tyre. I Bekaadalen, nordost om Beirut, rapporteras fler än 100 människor ha dödats.

Parallellt fortsätter också Hizbollahs attacker mot Israel, dock utan rapporterade dödsfall. Under tisdagen avfyrades 300 raketer från Libanon in i norra Israel, enligt Israels militär. Hizbollah uppger att man riktat in sig på 18 mål, utan att uppge antal raketer man använt.

En majoritet av raketerna sköts ner, men i bland annat staden Kiryat Shmona orsakade nedslag bränder, rapporterar tidningen Haaretz.

Dödligast sedan 2006

Det senaste dygnets attacker beskrivs som de dödligaste sedan Libanonkriget mellan Israel och Hizbollah 2006. Hela det kriget krävde totalt runt 2 000 liv.

– Den stora majoriteten, om inte alla av dem som dödades i (måndagens) attacker var obeväpnade och befann sig i sina hem, säger Libanons hälsominister Firass Abiad enligt AFP.

Fler än 50 av de över 550 dödsoffren var barn, enligt libanesiska uppgifter. Även två medarbetare för FN:s flyktingorgan UNHCR dödades i måndagens anfall.

ANNONS
Rök stiger vid ett hus i byn Khiam i södra Libanon på tisdagen.
Rök stiger vid ett hus i byn Khiam i södra Libanon på tisdagen. Bild: Hussein Malla/AP/TT
Förödelse i den sydlibanesiska byn Akbiyah, efter en israelisk flygattack.
Förödelse i den sydlibanesiska byn Akbiyah, efter en israelisk flygattack. Bild: Mohammad Zaatari/AP/TT
ANNONS