Donald Trump och hans fru Melania Trump i samband med Republikanernas konvent i juli i år. Arkivbild.
Donald Trump och hans fru Melania Trump i samband med Republikanernas konvent i juli i år. Arkivbild. Bild: Evan Vucci/AP/TT

Melania Trump försvarar aborträtten

Frågan om abort har blivit till en ständig huvudvärk för Donald Trump i hans försök att blidka både högerkristna republikaner och mittenväljare.
Nu står det klart att presidentkandidatens fru Melania Trump har en hållning i abortfrågan som verkar ligga klart närmare Demokraternas.

ANNONS
|

"Att begränsa en kvinnas rätt att välja huruvida hon ska få avsluta en oönskad graviditet är detsamma som att neka henne kontroll över sin egen kropp. Denna övertygelse har jag burit med mig genom hela mitt vuxna liv", skriver hon i sina memoarer, som publiceras i USA nästa vecka, rapporterar The Guardian.

Skrutit om HD

Boken släpps i slutspurten av en valrörelse där aborträtten spelat en central roll. Maken Donald Trump har gjort en poäng av att ta åt sig äran för att landets högsta domstol – tack vare hans konservativa domarutnämningar – 2022 rev upp domen Roe vs Wade och därmed den federala rätten till abort.

ANNONS

Men den strikta hållningen är inte populär i de breda väljarlagren. Den har varit ett starkt skäl till att Demokraterna vunnit valframgångar även i traditionellt konservativa delstater.

Dubbla budskap

Trump har försökt blidka mer liberala väljare med att han inte vill se något nationellt förbud utan i stället låta frågan vara upp till respektive delstat, som nu är fallet. Han har dock meddelat att han kommer rösta nej till att behålla det grundläggande skyddet för aborter i sin hemdelstat Florida i den omröstning som ska äga rum i november.

Skulle Melania Trump rösta i en sådan omröstningen skulle hon sannolikt, av hennes bok att döma, rösta ja, för att behålla aborträtt.

ANNONS