Palestinier flyr Rafah under tisdagen. Runt en miljon människor har flytt staden de senaste veckorna.
Palestinier flyr Rafah under tisdagen. Runt en miljon människor har flytt staden de senaste veckorna. Bild: Abdel Kreem Hana/AP/TT

Kristersson oroad över stridsvagnar i Rafah

En ny israelisk drönarattack mot ett tältläger nära Rafah uppges ha krävt ett 20-tal liv. Markoffensiven har också utvidgats med stridsvagnar i stadens centrum, enligt israeliska medier.
Sveriges statsminister Ulf Kristersson manar Israel att avbryta offensiven i södra Gaza.

ANNONS

Arabiska och israeliska medier rapporterar om intensiva strider och anfall i och runt Rafah, trots den internationella domstolen ICJ:s order i förra veckan till Israel om att upphöra med krigshandlingar där.

I en av de senaste händelserna dödades enligt Hamastrogna myndigheter 21 palestinier, när en israelisk drönare på tisdagen träffade flyktingtält nära ett fältsjukhus i västra Rafah-området, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Israels militär förnekar att de utfört ett anfall mot civila.

Humanitär zon

Uppgifterna kommer i skenet av globala fördömanden av flyganfallet i söndags, då en brand spred sig bland flyktingtälten efter en israelisk flygräd. I den händelsen rapporteras över 40 liv ha krävts.

ANNONS

Under natten till tisdagen uppges 16 civila ha dödats nära det område som anfölls i söndags, stadsdelen Tal al-Sultan i västra Rafah.

Tidigare under kriget manade Israel Gazaborna att söka skydd i Rafah. Nu har i stället det som kallas en humanitär zon upprättats nordväst om staden, närmare Medelhavet. Men det är i anslutning till den zonen som tältattackerna nu sker.

Samtidigt säger vittnen till nyhetsbyråer att stridsvagnar intagit positioner i Rafahs centrum, enligt Reuters bland annat utanför al-Awda-moskén – uppgifter som tolkas som att Israel nu utökar offensiven även på marken.

Israel har inte kommenterat uppgifterna.

Kristersson: Mycket oroande

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) oroas över utvecklingen i Rafah.

"Mycket oroande att Israel idag gått in med stridsvagnar i Rafahs stadskärna. Vi är många som ser stora risker för ytterligare civila dödsfall", skriver han på X, och fortsätter:

"Sverige och EU förväntar sig att Israel följer Internationella domstolens beslut och avbryter offensiven i Rafah för att skydda civila."

Ungefär en miljon människor har tvingats på flykt från Rafah de senaste veckorna, skriver FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar (Unrwa) på X. Hur många civila som är kvar är just nu oklart. De flesta verkar ha lämnat staden enligt Unrwa.

ANNONS