Justitieminister Gunnar Strömmer (M) tog på måndagen emot en utredning om skärpta regler för unga lagöverträdare. Arkivbild.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) tog på måndagen emot en utredning om skärpta regler för unga lagöverträdare. Arkivbild. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Utredare föreslår sänkt straffrabatt för unga

Regeringens utredare föreslår en minskad straffrabatt för 15-17-åringar.
Den kan innebära betydligt längre straff för till exempel mord när ungdomsfängelser införs.

ANNONS
|

Många av de unga under 18 år som begår grova brott, till exempel mord, döms i dag till sluten ungdomsvård, där maxtiden är fyra år.

Regeringens avsikt är att sluten ungdomsvård ska tas bort som påföljd och ersättas av ungdomsfängelser från 2026.

Unga i åldern 15-17 år som då döms till fängelse ska fortsatt ha straffrabatt, men regeringens utredare Gunnel Lindberg föreslår att den minskas.

Förslaget innebär att straffrabatten för en 15-åring sänks från 80 procent till ungefär 60 procent. För en 16-åring skulle dagens rabatt på 65–75 procent minskas till ungefär 40 procent. För en 17 åring minskar rabatten från dagens 55–65 procent till 20 procent.

ANNONS

Slopas helt

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) ger ett exempel på vad det nya systemet skulle kunna innebära. Om domstolen väljer att döma en ung under 18 år som begått ett mord till maxstraffet 14 år, så kan straffet bli drygt 11 år med 20 procents reduktion.

– Men det finns utrymme för domstolen att göra en individuell bedömning. I ett lindrigare fall kan det kanske bli en större reduktion och i ett allvarligt fall, till exempel mord, ingen reduktion alls, säger Strömmer.

Han tycker att förslaget om att behålla en minskad rabatt för 15–17-åringar är rimligt.

Utredaren föreslår också att straffrabatten för 18–20-åringar slopas helt. Rabatten för allvarlig brottslighet avskaffades redan 2022. Att slopa rabatten helt för myndiga personer under 21 år är en punkt i Tidöavtalet mellan regeringen och Sverigedemokraterna.

Är kritiska

Två experter i utredningen kritiserar i särskilda yttranden att regeringens direktiv har varit för snäva, så att utredningen inte kunnat göra riktiga överväganden om det är lämpligt att ta bort straffrabatten helt för de över 18 år och minska den kraftigt för de under 18 år.

Ett tredje förslag från utredaren är att ungdomsövervakning vid återfall i brott ska utdömas oftare än i dag, i stället för ungdomstjänst eller ungdomsvård.

– Det är en ganska tuff påföljd. Den innebär till exempel att man ska vara hemma alla fredags-, lördags- och söndagskvällar, säger Gunnel Lindberg.

ANNONS

Ett nytt straff, utvidgad ungdomsövervakning, föreslås också. Det innebär mer kontroll och övervakning under en längre tid, minst ett år och högst tre, än ungdomsövervakning. Det ska dessutom inledas med ett två månader långt frihetsberövande.

Lagändringarna är tänkta att träda i kraft den 1 juli 2026.

Fakta: Unga brottslingar under 18 år

Detta gäller i dag

För lagöverträdare under 18 år bestäms påföljden normalt till någon av de särskilda ungdomspåföljderna eller böter.

De särskilda ungdomspåföljderna är ungdomsvård, ungdomstjänst, ungdomsövervakning och sluten ungdomsvård.

Fängelse får väljas om det finns synnerliga skäl.

Om skäl finns för fängelse ska domstolen välja sluten ungdomsvård på viss tid, om inte särskilda skäl talar mot det.

Källa: Regeringens utredningsdirektiv 2023:112

ANNONS