Dansk polis med ett misstänkt farligt föremål som tillhörde två svenskar som greps på ett tåg i Köpenhamn på onsdagen.
Dansk polis med ett misstänkt farligt föremål som tillhörde två svenskar som greps på ett tåg i Köpenhamn på onsdagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Svenskar häktade efter explosion vid ambassad

Två svenska tonåringar har häktats för misstänkt inblandning i explosionerna nära Israels ambassad norr om Köpenhamn natten till onsdag.
De har inte agerat ensamma, enligt åklagaren.

ANNONS

De är misstänkta för att ha transporterat fem handgranater och för att ha kastat två av dem mot en adress i Hellerup norr om Köpenhamn, där Israels ambassad ligger.

En viktig del i utredningen blir att undersöka om motivet var att genomföra ett terrorangrepp, sade åklagare Søren Harbo till medier på plats före häktningsförhandlingen.

Båda svenskarna nekar till brott. När de tar emot häktningsbeskedet ser de nedstämda ut. De skakar hand med sina advokater och förs sedan ut ur salen av polis.

Materiella skador

Ingen kom till skada, men det blev materiella skador på en byggnad i närheten av ambassaden.

Åklagaren ville inte kommentera vilka de båda tonåringarna, 16 och 18 år gamla, skulle ha samarbetat med, inte heller om det finns någon misstänkt koppling till kriminella gäng.

ANNONS

Att tonåringarna hade handgranater med sig när de i går greps på Köpenhamns centralstation är en omständighet som gör att de riskerar ett hårdare straff.

– Vi har en bestämmelse som innebär att om du har sprängmedel på en offentlig plats, och inte bara där hemma, så är det en särskilt försvårande omständighet, säger åklagaren till TT.

Skottlossning i Stockholm

På tisdagskvällen inträffade en skottlossning mot Israels ambassad i Stockholm. Ingen har gripits för händelsen som utreds som grovt vapenbrott, uppger åklagare Rasmus Öhman.

– Det finns ingen frihetsberövad för den gärningen. Det sker både en brottsplatsundersökning och man pratar med personer som eventuellt har gjort iakttagelser, säger han.

Tittar ni på om det finns någon koppling till det som har hänt i Danmark?

– Jag har inte haft kontakt med någon i Danmark, men jag utgår från att polisen har haft det.

ANNONS