Dansk polis med ett misstänkt farligt föremål som tillhörde två svenskar som greps på ett tåg i Köpenhamn på onsdagen.
Dansk polis med ett misstänkt farligt föremål som tillhörde två svenskar som greps på ett tåg i Köpenhamn på onsdagen. Bild: Johan Nilsson/TT

Svenskar häktade efter explosion vid ambassad

Två svenska tonåringar har häktats för misstänkt inblandning i explosionerna nära Israels ambassad norr om Köpenhamn natten till onsdag.
De har inte agerat ensamma, enligt åklagaren.

ANNONS

De är misstänkta för att ha transporterat fem handgranater och för att ha kastat två av dem mot en adress i Hellerup norr om Köpenhamn, där Israels ambassad ligger.

En viktig del i utredningen blir att undersöka om motivet var att genomföra ett terrorangrepp, sade åklagare Søren Harbo till medier på plats före häktningsförhandlingen.

Båda svenskarna nekar till brott. När de tar emot häktningsbeskedet ser de nedstämda ut. De skakar hand med sina advokater och förs sedan ut ur salen av polis.

Båda kommer från Stockholms län och är ostraffade sedan tidigare, enligt uppgifter till TT.

Materiella skador

Ingen kom till skada, men det blev materiella skador på en byggnad i närheten av ambassaden.

ANNONS

Åklagaren ville inte kommentera vilka de båda tonåringarna, 16 och 19 år gamla, skulle ha samarbetat med, inte heller om det finns någon misstänkt koppling till kriminella gäng.

Att tonåringarna haft handgranater med sig i offentlig miljö är en omständighet som gör att de riskerar ett hårdare straff.

– Vi har en bestämmelse som innebär att om du har sprängmedel på en offentlig plats, och inte bara där hemma, så är det en särskilt försvårande omständighet, säger åklagaren till TT.

Skottlossning i Stockholm

På tisdagskvällen inträffade en skottlossning mot Israels ambassad i Stockholm. Ingen har enligt Säkerhetspolisen gripits för händelsen som utreds som grovt vapenbrott, framkallande av fara för annan, grovt olaga hot och skadegörelse.

– Det finns ingen frihetsberövad för den gärningen. Det sker både en brottsplatsundersökning och man pratar med personer som eventuellt har gjort iakttagelser, säger åklagare Rasmus Öhman.

På en pressträff på torsdagen tillfrågades Fredrik Hallström, operativ chef vid Säkerhetspolisen, om Iran kan vara inblandade i dåden som nu riktats mot israeliska ambassader.

– Det finns en del som talar för att det skulle kunna vara så. Men det är ett antagande snarare än faktiskt kunskap, säger han.

Rättat: Ett felaktigt påstående om att tonåringarna hade handgranater med sig när de greps på Köpenhamns centralstation har strukits.

ANNONS
ANNONS