Författaren Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska Pen, beklagar svenska politikers tystnad om fängslade Gui Minhai. Arkivbild
Författaren Elisabeth Åsbrink, ordförande i Svenska Pen, beklagar svenska politikers tystnad om fängslade Gui Minhai. Arkivbild

Svenska Pen beklagar tystnad om Gui Minhai

Svenska Pens ordförande Elisabeth Åsbrink beklagar djupt att Margot Wallström inte nämnde den fängslade svenska förläggaren Gui Minhai under den utrikespolitiska debatten. Statsvetaren Oscar Almén tycker att det är underligt att Kina får så litet utrymme i utrikesdeklarationen.

ANNONS
|

- Det är otroligt. Det handlar faktiskt om en svensk medborgare, säger Åsbrink.

- Jag kan bara gissa att de som talade inte tror att man vinner några poäng på att ta upp Gui Minhai. Men jag tror att det är en felbedömning. Det finns faktiskt många som bryr sig.

ANNONS

Elisabeth Åsbrink anser att det är allvarligt och oroande att ingen nämnde den svenske förläggaren som kidnappades av kinesiska myndigheter i Thailand 2015 och suttit fängslad i Kina sedan dess, med undantag för ett kortare avbrott då han tillfälligt släpptes ut ur fängelset – dock utan att få lämna Kina.

- Det är upprörande att en svensk medborgare blir behandlad på det här sättet utan hänsyn till hans medborgarskap, säger Åsbrink.

- Jag vet inte varför ingen brydde sig om att ta upp hans fall, men det är ett tecken på moralisk fattigdom.

"Sorgligt"

Hon anser också att någon borde ha nämnt Dawit Isaak som snart suttit fängslad i Eritrea i 6000 dagar.

- Det är sorgligt, säger hon.

ANNONS

Oscar Almén, forskare vid statsvetenskapliga institutionen på Uppsala universitet, tycker inte att det är så märkligt att Wallström inte talar om Gui Minhai, eftersom man oftast inte nämner namn i utrikesdeklarationer.

- Men däremot är det märkligt att Kina får så väldigt lite utrymme över huvud taget i deklarationen. Det är trots allt ett väldigt viktigt land. Jag hoppas att det inte indikerar att man saknar strategi vad gäller Kina, säger han.

Samarbeta med tyskarna?

Vad gäller just Gui Minhai tycker Almén att det är uppenbart att Sverige har svårt att göra något på egen hand.

- Det borde vara en EU-fråga. Det är orimligt att Sverige ska agera ensamt. Det finns allierade, exempelvis Tyskland, som vi skulle kunna samarbeta med, säger han.

- Vi måste kunna avkräva av Kina att de tar hänsyn till lagar och regler. Nu ignorerar de fullständigt sina egna lagar.

ANNONS

TT

Fakta: Gui Minhai

Gui Minhai föddes 1964 i Ningbo i Kina. Efter massakern på Himmelska fridens torg i Peking 1989 flydde han till Sverige och fick svenskt medborgarskap.

Han har drivit förlagsverksamhet och bokhandel i Hongkong och skrivit böcker om kinesisk politik, ofta satirer om de kinesiska ledarna.

Han försvann 15 oktober 2015 från sin semesterlägenhet i Pattaya i Thailand. Av allt att döma kidnappades han av de kinesiska myndigheterna eftersom han återfanns flera månader senare i kinesiskt förvar.

Han släpptes i oktober 2017, men fängslades på nytt strax därefter och sitter fortfarande i förvar, anklagad för att ha delat hemligstämplad information med svensk ambassadpersonal.

ANNONS