Gränsen vid Matterhorn ritas om när glaciärerna som utgjort en naturlig gräns mellan länderna smälter. Arkivbild.
Gränsen vid Matterhorn ritas om när glaciärerna som utgjort en naturlig gräns mellan länderna smälter. Arkivbild. Bild: Olivier Maire/AP/TT

Smältande glaciärer ritar om landsgränser

Italien och Schweiz justerar gränsen mellan länderna sedan klimatförändringar i Alperna smälter glaciärerna som utgjort en naturlig gräns.

ANNONS
|

Ändringarna påverkar skidorten Zermatt där länderna enats om att justera gränsen vid Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel och Gobba di Rollin, rapporterar Bloomberg.

Europa är den kontinent som värms upp snabbast och allra tydligast märks det i områden som Alperna där glaciärerna har tappat tio procent av sin volym de senaste två åren, enligt EU:s klimattjänst Copernicus

De smältande glaciärerna har redan kostat flera människor livet. 2022 dog elva personer i ett glaciärras när is, snö och sten lossnade från glaciären Punta rocca på bergstoppen Marmolada i italienska Dolomiterna.

I Schweiz undertecknade regeringen gränsändringen i fredags och sade i ett uttalande att stora delar av gränsen definierats av glaciärernas åslinjer och evig snö. "Men på grund av glaciärsmältningen förändras dessa formationer, vilket leder till en förändring av den dynamiskt definierade nationella gränsen."

ANNONS
ANNONS