Regnskog i utkanten av Cairns i norra Australien.
Regnskog i utkanten av Cairns i norra Australien. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SVD/TT

Så lyckas världens skogar rädda klimatet

Världens skogar fortsätter att absorbera koldioxid i nästan oförminskad takt. Under de senaste 30 åren har de spelat en extremt viktig roll i kampen mot klimatförändringen. Det slås fast i en ny studie i den vetenskapliga tidskriften Nature.

ANNONS

Studien, som har utförts av forskare från flera länder, visar att världens skogar har absorberat 3,5 miljarder ton kol per år mellan 1990 och 2019. Det motsvarar 12,8 miljarder ton koldioxid årligen, vilket motsvarar nästan hälften av de globala koldioxidutsläppen från fossila bränslen under samma period.

Skogarna fungerar med andra ord som effektiva kolsänkor och är en livsviktig faktor för att mildra effekterna av våra utsläpp av växthusgaser. Men det finns viktiga skillnader mellan olika typer av skogar.

Barrskogar tappar kraft

De nordliga barrskogarna i Alaska, Kanada, Ryssland och Norden, uppvisar en minskande förmåga att absorbera koldioxid. Sedan 1990 har deras upptag minskat med 36 procent, sannolikt som en effekt av alltmer omfattande skogsbränder, utbrott av skadeinsekter och allmän uppvärmning.

ANNONS

Däremot har de tempererade skogarna uppvisat en ökande förmåga som kolsänkor. Ökningen är ungefär 30 procent, vilket mestadels beror på ett ökat upptag i Kina där nyplanteringar och återbeskogning har genomförts i stor skala.

De tropiska skogarna visar två motsatta trender. Skogsskövlingen i Sydostasien, Sydamerika och Afrika har gett negativa effekter på absorptionsförmågan hos de ursprungliga skogarna och upptaget av koldioxid har minskat med 31 procent under mätperioden. Å andra sidan växer det upp nya skogar på övergiven jordbruksmark och gamla avverkningsområden och dessa har kompenserat förlusterna i de ursprungliga skogarna. Allt som allt verkar upptagningsförmågan i tropikerna ligga på ungefär samma nivå som tidigare.

"Överraskning"

Sammantaget håller alltså jordens skogar ställningarna som kolsänkor. Deras roll i kampen mot klimatförändringen är fortsatt extremt viktig.

– Att skogarna har varit så uthålliga som kolsänkor var en överraskning med tanke på ökningen av antalet bränder, omfattande torka, och skogsskövling, säger en av ledarna för studien, Richard Birdsey vid Woodwell Climate Research Center i USA.

Fast det finns orosmoln över horisonten. Skyddet av regnskogarna och andra tropiska skogar skulle behöva ett bättre skydd, och återbeskogningen i skövlade områden behöver bli mer omfattande.

Fakta: Skogar

Världens skogar täcker en yta på drygt 38 miljoner kvadratkilometer. Detta är en minskning med fem procent (cirka 2 miljoner kvadratkilometer) sedan 1990. Nästan hela minskningen beror på avskogning i tropikerna. De tempererade skogarna har tvärtom blivit mer omfattande, medan de nordliga barrskogarna täcker ungefär lika stor yta som tidigare.

Källa: Nature

ANNONS