Att vara ofrivilligt ensam kan kännas tufft – framför allt på sommaren. Men det finns flera strategier för hur man kan hantera ensamheten. Arkivbild.
Att vara ofrivilligt ensam kan kännas tufft – framför allt på sommaren. Men det finns flera strategier för hur man kan hantera ensamheten. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Så bryter du sommarens ensamhet: "Krävs mod"

Sommar betyder semester och en massa härliga saker – men inte för alla. Det kan också vara en ensam tid när vardagsumgänget med kollegorna försvinner.

ANNONS
|

Det kan finnas flera anledningar till att människor känner sig isolerade på sommaren. Kanske har man mer av ett sammanhang resten av året med jobb och kollegor, men mindre umgänge i form av vänner och familj i vardagen.

– Då kan det bli väldigt kännbart. Speciellt när man ser alla ha roligt på semestern och då blir det uppenbart att man kanske inte har så många att umgås med, säger Anette Utterbäck som är psykolog, psykoterapeut och författare.

Bryta ensamheten

Att våga kasta sig ut och träffa nya människor är inte heller alltid lätt, och det kan vara svårt att veta hur man ska bryta ensamheten.

ANNONS

– Problemet behöver inte vara att man inte vågar, utan det kan ju faktiskt vara så att man prövar och sträcker ut en hand utan att få en hand tillbaka.

Omkring 700 000 personer i Sverige saknar en nära vän, enligt siffror från SCB. Enligt statistiken är det fler män än kvinnor.

Anette Utterbäck förklarar att i vissa fall kan ensamhet handla om att man behöver förstå sig själv, och hur man agerar i relationer med andra människor, bättre. Att försöka så gott man kan att bygga relationer är viktigt.

– Det behöver inte vara många, men att man har ett nätverk runt sig och ser det som viktigt och inte något man glömmer bort under vintern när man har fullt upp.

Det kan även hjälpa att först acceptera en situation man vill ändra. Utifrån acceptans blir det lättare att hitta strategier för hur man kan bryta sin egen isolering, även långsiktigt, menar Anette Utterbäck.

– Det kan vara allt från att ge sig ut och våga, till att läsa en självhjälpsbok eller gå i terapi. Det finns olika steg som kan behövas för olika människor.

Krävs mod

Christian Altenius startade den ideella aktivitetssajten Citypolarna efter att han flyttat och stod utan kontaktnät.

ANNONS

– Jag var inte riktigt beredd på hur svårt det skulle vara att hitta vänner i vuxen ålder och mådde väldigt dåligt av det, säger han.

Citypolarna är ett forum på nätet där medlemmarna bjuder in till olika typer av aktiviteter. Det kan handla om allt från löprundor till att man letar efter någon att gå på museum eller konsert med. Christian Altenius bästa tips är att våga.

– Mod. Det är det som gäller. Det är skitläskigt att ge sig ut och göra något helt nytt och med nya människor, men i en sådan här kontext är alla i samma sits och det är oftast lättare än man tror.

ANNONS