Man häktad för bomb mot åklagare

ANNONS
|

På söndagseftermiddagen häktades en 25-åring misstänkt för bombdådet mot chefsåklagare Barbro Jönsson bostad i Trollhättan i november 2007.

Åklagaren är hoppfull om att få båda de misstänkta fällda.

25-åringen häktades på sannolika skäl (den starkare misstankegraden) misstänkt för mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse. Den andre, en 24-åring, begärdes samtidigt häktad av åklagaren på samma grund.

Vi har goda förhoppningar att kunna gå till botten med de här två männen som gärningsmän för själva dådet, säger åklagare Urban Svenkvist till TT.

Förhandlingen hölls inför jourdomaren i polishuset i Uddevalla bakom stängda dörrar. Polisen hade förstärkt säkerheten då det rör sig om en man som har anknytning till det kriminella gänget Brödraskapet Wolfpack.

Männen satt redan frihetsberövade i Malmö misstänkta eller dömda för andra brott, bland annat bedrägerier, när de anhölls.

ANNONS

Det var i november 2007 som en bomb briserade utanför Barbro Jönssons bostad. Explosionen sprängde bland annat sönder delar av dörren men ingen kom till skada eftersom Jönsson strax innan lämnat hemmet.

24-åringen är enligt åklagaren medlem i Brödraskapet Wolfpack som finns i bland annat Göteborg och Skåne. 25-åringen är en så kallad hang around till gänget.

Polisen sökte tidigt möjliga gärningsmän i detta kriminella sällskap eftersom Barbro Jönsson som åklagare tidigare sett till att en rad gängmedlemmar fällts för brott. När sprängattentatet skedde var hon i färd med att lämna in ett åtal mot sex personer med Wolfpack-anknytning, misstänkta för att ha skjutit genom en familjs lägenhetsdörr i Lilla Edet norr om Göteborg.

En ledtråd som ska ha lett polisen till männen var ett fynd av sprängmedel och sprängkapslar i två lägenheter i Gårdsten i Göteborg förra vintern.

Polisen trodde först att bomben mot Barbro Jönsson möjligen emanerade från detta fynd, men det avskrevs senare. Däremot visade analyser att sprängämnen från Gårdstensfyndet använts vid gängrelaterade bombattentat i Malmö och Helsingborg.

Den häktade 25-åringen nekar till brott.

ANNONS