Senior åklagare och förundersökningsledare Reena Devgun under en pressträff på torsdagen.
Senior åklagare och förundersökningsledare Reena Devgun under en pressträff på torsdagen. Bild: Anders Wiklund/TT

IS-kvinna i unikt åtal – höll barn som slavar

En svensk kvinna ska ha hållit yazidiska barn och kvinnor som slavar i IS så kallade kalifat i Syrien. I ett unikt åtal anklagas hon nu för brott mot mänskligheten och folkmord.
– De har köpts och sålts mellan olika IS-anslutna hushåll, säger åklagare Reena Devgun.

ANNONS

Den 52-åriga kvinnan som växte upp i Västsverige avtjänar sedan tidigare ett fängelsestraff för grovt krigsbrott, sedan hon tagit med sin son från Sverige och låtit honom bli barnsoldat för terrorsekten IS.

På torsdagen blev hon den första svensken att åtalas för brott mot mänskligheten. Hon åtalas även för folkmord och grovt krigsbrott, för att ha förslavat sex yazidiska barn och tre kvinnor i sin bostad i syriska al-Raqqa, kalifatets "huvudstad", mellan 2014 och 2015.

Enligt åklagare Reena Devgun kommer de nio målsägarna från norra Irak, där IS angrep den religiösa minoriteten yazidier i augusti 2014.

Övergrepp på yazidier

Därifrån fördes tusentals barn och kvinnor till IS-kontrollerade områden i Syrien för att säljas som slavar. Nio av dessa hamnade som fångar hemma hos den 52-åriga svenskan, enligt utredningen.

ANNONS

Kvinnan hade rest till Syrien 2013 för att leva i den Islamiska staten tillsammans med sin make – även han från Sverige – som dog kort efter att de anlänt.

– De har levt i bostaden som slavar och har varit under den åtalade kvinnans kontroll, säger Devgun vid en pressträff.

– Alla har tvingats bli praktiserande muslimer. En kvinna och hennes barn har utsatts för misshandel. De har levt under prova förhållanden med ont om mat.

Devgun säger att IS försökte förinta den yazidiska folkgruppen "i industriell skala", och att 52-åringen är en av ett stort antal gärningsmän som bidrog till det.

– Det som händer i den här bostaden sker inte i ett vakuum. IS har på ett väldigt omfattande och systematiskt sätt angripit den yazidiska minoriteten.

– Man angriper dem på olika sätt, dels genom dödande, men dels på detta sätt, att tvångsförflytta dem till Syrien och uppfostra barnen som muslimer och göra kvinnorna till sexslavar eller hushållsslavar.

Kvinna dog

En av de tre vuxna yazidier som fanns i bostaden ska ha dött under senare fångenskap. De två andra kvinnorna har hörts och kommer till Sverige för rättegången som inleds i oktober.

– De har köpts och sålts mellan olika IS-anslutna hushåll. Efter denna bostad blir de alla sålda vidare och är fortsatt frihetsberövade. Några befrias 2015, det sista barnet kommer ut 2022.

ANNONS

Flera av personerna är oerhört traumatiserade, säger åklagaren.

– Vissa har tyvärr varit så pass traumatiserade att vi har bedömt att vi inte har kunnat genomföra förhör med dem, det rör vissa av barnen.

52-åringen nekar till brott.

Åklagaren Reena Devgun (till vänster) IS-kvinnan och hennes försvarare (ryggtavlor) under rättegången om krigsbrott i Stockholms tingsrätt 2022.
Åklagaren Reena Devgun (till vänster) IS-kvinnan och hennes försvarare (ryggtavlor) under rättegången om krigsbrott i Stockholms tingsrätt 2022. Bild: Johan Hallnäs/TT

Fakta: Tidigare dömd

Kvinnan kommer ursprungligen från Västsverige och dömdes i mars 2022 till sex års fängelse för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott av Stockholms tingsrätt. Detta för att ha fört sin då tolvårige son till Syrien och låtit honom bli barnsoldat i IS. Pojken dödades 16 år gammal i Syrien.

ANNONS