Hans Rosling hedras – tilldelas postumt pris av FN

ANNONS
|

Hans Rosling tilldelas nu United Nations Population Award efter sin bortgång. Priset delas ut av en av FN:s underdivisioner, United Nations Population Fund (UNFPA), för enastående prestationer inom befolkning och tillväxt. UNFPAskriver i sitt pressmeddelande attdet är genom sina kreativa presentationer och arbete för hälsa och fattigdom Hans Rosling blivit utvald. Man skriver även att Hans Rosling var en hängiven presentatör som arbetade med att öka medvetenheten om globala hälsofrågor.

Dog tidigare i år

Hans Rosling avled tidigare i år till följd av en kort tids sjukdom. Hanvar professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutetoch medgrundare till Gapminder, som arbetarmed statistik och utvecklingsfrågor. Han var även en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers svenska avdelning. 2012 fanns Hans Rosling med bland TIME Magazines hundra mest inflytelserika personer.

ANNONS

Delas ut i sommar

Hans Roslings son Ola med hustrun Anna Rosling Rönnlund tackar på Gapminders Facebook-sida för priset och skriver att de är hedrade å Hans vägnar.

Priset delas ut vid FN i slutet av juni. Bredvid Hans Rosling mottar även ACTN, en icke-vinstdrivande organisation i Niger priset.Tidigare pristagare är bland annat Bill och Melinda Gates, ochDr. Allan Rosenfield.

ANNONS