Flera dygns brandbekämpning kvar

Fortsatt brandbekämpning och en kommunväxel som håller öppet dygnet runt hela helgen. Det dröjer innan elden på sopanläggningen i Vaggeryd slocknar och slutar avge giftig rök.

ANNONS
|

- Det är vinden som styr oss, och vi följer utvecklingen väldigt noga, säger Gert Jonsson (M), kommunstyrelsens ordförande, om den känsliga situationen.

Rekommendation är att hålla sig inne när röken kommer, med stängda dörrar, fönster och ventilation. Sedan branden bröt ut på torsdagen har vindarna vänt och på fredagen fick flera skolor i rökens riktning stängas.

ANNONS

Räddningstjänsten bytte också taktik och började bekämpa branden med stora mängder sand som läggs på den brinnande plasten. Lastbilar med sand gick i skytteltrafik till den privatägda avfallsanläggningen. Ägaren har tagit vattenprover i området och länsstyrelsen har också varit på plats.

25 brandmän bekämpar elden och enligt Fredrik Björnberg, räddningschef i Vaggeryd, fortsätter arbetet in i nästa vecka.

- Det är relativt ovanlig med sådana här bränder, vi har inte många i Sverige varje år, med ett väldigt snabbt brandförlopp och en väldig värme som gjorde att man fick backa och låta den initiala branden vara, konstaterar han.

Fakta: Så bekämpas branden

Ett 25-tal brandmän bekämpar branden på avfallsanläggningen i Vaggeryd.

Stora mängder sand har lagts på eldhärdarna för att dämpa rökutvecklingen.

Den som känner av rök ska gå in och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Specialprognoser från SMHI hjälper till att förutse väder och vindriktningar.

Kommunväxeln är öppen dygnet runt för frågor och kontakt med krisledning.

Källa: Vaggeryds kommun

.

ANNONS