Juha Rankinen, rektor på Hylte gymnasieskola, berättar att han är medveten om att nyanlända konkurrerar om gymnasieplatserna på orättvisa villkor.
Juha Rankinen, rektor på Hylte gymnasieskola, berättar att han är medveten om att nyanlända konkurrerar om gymnasieplatserna på orättvisa villkor.

Rektorn ser problemet: "Han har rätt"

Rektorn Juha Rankinen, känner väl till Mahmoud Alkhatibs situation, och förklarar att nyanlända konkurrerar om gymnasieplatserna på orättvisa villkor. Men han ser dock ingen enkel lösning på problemet.

ANNONS
|

– Tittar man på just Mahmouds situation så har han helt rätt. Han blir tvungen att konkurrera mot alla ungdomar som har 16 ämnen, och det blir svårt, säger Juha Rankinen, rektor på Hylte gymnasieskola.

På gymnasieskolansintroduktionsprogram gick Mahmoud för att läsa upp sin behörighet. Rektorn berättar att Mahmoud var en mönsterelev som åstadkom enastående resultat på enbart 1,5 år.

– Jag är djupt imponerad. Han har läst in tolv ämnen på rekordfart.

Men trots Mahmoud förmåga och driv har skolan inte kunnat erbjuda honom alla 16 ämnen.

– Att vi inte kan erbjuda alla 16 beror dels på att vi inte har lärare i den omfattningen i alla ämnen. Det handlar också om lokalfrågor. Kemi som exempelvis kräver labbsalar är svårt att erbjuda.

ANNONS

Han förklarar att de inom kommunen har beslutat om att alla nyanlända ska få möjlighet att läsa tolv ämnen. Vilket räcker för att bli behörig till högskoleförberedande program.

– Mahmoud pekar på något som behöver lyftas på alla plan, inom skolan, skolverket och politiken. Vi måste hitta en förändring.

Juha Rankinen berättar att det enligt skollagen bara finns krav på att nyanlända ungdomar i åldern 16 år och uppåt ska få läsa åtta ämnen.

– Tyvärr räcker åtta ämnen bara för att komma in på yrkesförberedande program på gymnasiet.

ANNONS