Två SD-politiker byter parti omgående efter konflikt

En intern konflikt skakar Sverigedemokraterna i Laholm. Två SD-politiker lämnar partiet och går in i MED. En av dem är Thomas Lövenbo, SD:s mest kryssade och erfarna politiker i kommunen.

ANNONS
LocationLaholm|
|

På torsdagskvällen höll partiet ett möte för att överbrygga meningsskiljaktigheterna. Medlingsförsöket under ledning av distriktet misslyckades.

– Jag lämnade mötet. Jag blev riktigt arg. Det finns en gräns, sen får det vara nog, säger Thomas Lövenbo som byter partifärg efter åtta år som en av SD:s främsta företrädare i Laholm.

LÄS MER: Alla vill vara med och bestämma i SD

LÄS MER: Turbulenta år för Sverigedemokraterna

Bråk inom partiet

Bråket som nådde kokpunkten på mötet handlar enligt honom om ”interna konflikter i partigruppen och den lokala partistyrelsen”.

– Det är svårt att säga mer utan att hänga ut individer. Det har legat och pyrt senaste året. Vi är fler som känner så här. Nu har vi tagit steget och det skulle kunna finnas fler som följer efter.

ANNONS

Thomas Lövenbo och partikamraten Birger Bäkmark begärde omedelbart utträde ur SD. Duon gick i stället direkt över till Medborgerlig samling i Laholm, ”som vi ser som ett parti närmare väljarna”, skriver Bäkmark till HP.

Sitter kvar som vilde

– MED verkar vara ett mer jordnära parti. De driver nästan samma politik och jag kommer att behålla mina platser, säger Thomas Lövenbo.

Thomas Lövenbo (SD) går över till Medborgerlig samling, ett parti som han säger står honom nära politikst och är lättare att samarbeta med. Här deltog han i en demonstration utanför Stadshuset som MED arrangerade 2019.
Thomas Lövenbo (SD) går över till Medborgerlig samling, ett parti som han säger står honom nära politikst och är lättare att samarbeta med. Här deltog han i en demonstration utanför Stadshuset som MED arrangerade 2019. Bild: arkiv

Lövenbo är ledamot i kommunfullmäktige och kultur- och utvecklingsnämnden. Han tänker sitta kvar på de stolarna som politisk vilde på pappret, men företräda MED. Bäkmark hoppade av alla sina uppdrag efter SD:s årsmöte för två veckor sedan.

Droppen blev när man fick massa påhopp efter årsmötet.

”Höna av en fjäder”

Åtta personer deltog vid mötet. SD:s distriktsordförande Stefan Jägnert var den som kallade, på initiativ av partiets riksombud.

– Jag tycker att man gjort en höna av en fjäder. För mig är det här petitesser. Man har olika syn på hur arbetet internt inom partiet sa bedrivas, säger Stefan Jägnert.

Jag kan inte se positivt på att han sitter kvar som vilde.

Konflikten hade inte behövt växa sig så stor om partiföreningen tagit tag i den tidigare, anser han. Jägnert beklagar att Lövenbo hoppar av, men tycker att det är fel att han behåller sina kommunala förtroendeuppdrag ”som han fått genom partiet”.

– Jag kan inte se positivt på att han sitter kvar som vilde. Jag tycker inte att det är sjyst. Man tappar i förtroende om man gör på det viset, och visar att man skulle kunna byta parti igen, säger Stefan Jägnert.

ANNONS

Åsiktsskillnader finns över allt

Peter Berndtsson, ordförande i SD Laholm, spelar ner konflikten inom partiföreningen.

– Jag vet inte om man ska säga att det varit konflikter. Det finns alltid åsiktsskillnader och vi är olika som personer. Det är ingen skillnad i ett politiskt parti eller någon annan intresseorganisation, säger Peter Berntdson som inte tror att på fler avhopp och för sin del lagt saken bakom sig.

Det är alltid en förlust när någon väljer att lämna.

Peter Berndtson är ordförande i SD i Laholm. Han anser inte att det finns en konflikt inom partiföreningen.
Peter Berndtson är ordförande i SD i Laholm. Han anser inte att det finns en konflikt inom partiföreningen. Bild: arkiv

Thomas Lövenbo har personkryssats in i fullmäktige vid båda de senaste valen. 2018 fick han fler personröster än SD:s förstanamn Ingmar Rundberg. Väljare som han nu hoppas locka med sig till MED.

Vad innebär det för SD att förlora en så populär politiker?

– Det är alltid en förlust när någon väljer att lämna. Allting går att reda ut, om man tycker att något ska redas ut, säger Peter Berndtson.

Välkomna till MED

Thomas Lövenbo ger en annan bild av SD-bråket än petitesser och personkemi.

– Grejer har legat och pyrt länge. Droppen blev när man fick massa påhopp efter årsmötet. De har gjort såna stora felaktigheter med allt möjligt som skickats ut, säger han, men tillägger:

– Även om jag gick med i MED nu kommer jag att rösta SD på riksnivå. Där sköter de ändå politik som är bra. Men på kommunal nivå tar jag mitt pick och pack och går.

ANNONS

Medborgerlig samling i Laholm bildades 2017 av missnöjda politiker från M och C. MED:s ordförande Martin Lönnstam har välkomnat SD-avhopparna med öppna armar på Facebook. Partierna har sedan tidigare ett valtekniskt samarbete.

LÄS MER:Birger Bäkmark (SD) hoppar av

LÄS MER:SD: ”Vi ska prata svenska i skolan”

LÄS MER:SD-politiker handlade från nazistisk butik

ANNONS