Turbulenta år för Sverigedemokraterna

Nästan direkt efter förra valet började en infekterad partistrid inom SD. Även under resans gång har det stormat.

ANNONS
|

Tiden efter valet 2010 präglades av avhopp och konflikter.

I november 2011 blev Gejbert Strömdahl utkickad som SD Laholms gruppledare och presstalesman.

Men efter ett stormigt möte, där företrädare för rikspartiet skulle medla, lämnade i stället Strömdahls motståndare Erling Karlsson och Ewa Ridén partiet.

– Hon försökte få mig utesluten ur partiet. Jag hade ju lämnat styrelsen i protest mot hur det fungerade. Hon bröt mot stadgar, ingick avtal utan styrelsens medgivande och gick emot partilinjen i en fråga om mottagning av ensamkommande, säger Gejberts Strömdahl.

Han hade vunnit striden. Nu var det han som företrädde partiet i fullmäktige.

Där orsakade han en storm 2012, när just ensamkommande flyktingbarn debatterades. Gejbert Strömdahl började prata om våldshandlingar, våldtäkter och misshandel, vilket ledde till en rad fördömanden från andra partier.

ANNONS

– Jag minns inte riktigt vad jag sade. Men problemet med de ensamkommande är att många av dem är vuxna, enligt undersökningar i andra länder. Man måste kunna ifrågasätta det, säger Gejbert Strömdahl.

Men någon direkt brottslighet har väl inte följt av att ett flyktingboende har byggts i Laholm?

– Nej inte här i Laholm. Det verkar ha fungerat relativt bra. Att jag säger relativt beror på att jag har begränsad insyn. Jag vet inte vad som händer där.

I kölvattnet av partiledaren Jimmie Åkessons omtalade nolltolerans mot extrema åsikter i partiet, kunde HP berätta att Gejbert Strömdahl hade gjort flera kontroversiella uttalanden på Facebook.

Bland annat skrev han att stadsminister Fredrik Reinfeldt bedrev en förtryckardiktatur i Sverige och att ”allt som inte är enigt med koranen skall stoppas i svenska samhället”.

Rikspartiet ansåg att detta var över gränsen för hur en SD-företrädare kunde uttrycka sig.

– Det kom en liten påstötning uppifrån. Inte något speciellt. Men jag fick en pekpinne som jag rättade mig efter, säger Gejbert Strömdahl.

– Det där var felformulerat. Jag ville få i gång debatt och diskussion, men hade mig själv att skylla.

Sedan dess har det varit lugnare.

– Jag tycker att det är stabilt och bra nu. I dag har vi ett växande medlemstal och en stark styrelse, säger Gejbert Strömdahl.

ANNONS

Antal mandat: 3 av 41.

Antal röster i valet 2010: 995 (6,7 %).

Könsfördelning på årets lista: 0 kvinnor, 6 män.

Kandidaternas genomsnittsålder: 49 år.

Listans topp tre: Gejbert Strömdahl, Vallberga, Thomas Lövenbo, Våxtorp, Rikard Vesterlund, Hishult.

ANNONS