Trendbrott i Knäred – befolkningen ökar

Om det beror på låga huskostnader eller Knäredsfredens genomslag – det vet ingen. Men faktum kvarstår. För första gången på många år tycks Knäred ha vänt sin avfolkningstrend.

ANNONS
|

1995 peakade Knäred med 2 098 invånare och under de senaste åren har byn långsamt men säkert avfolkats. År 2012 låg invånarantalet på rekordlåga 1 729 personer. Men enligt färska halvårssiffror från Statistiska centralbyrån har befolkningen börjat att öka – och inte nog med det – Knäred ökar medan resten av Laholms kommun mer eller mindre står still. Av kommunens totala folkmängdsökning på 27 personer står Knäred för 23. Under första halvåret valde 82 personer att flytta till Knäred, medan bara 50 valde att flytta ut.

– Det är anmärkningsvärt och pekar på ett trendbrott, säger kommunens planeringssekreterare Karl-Axel Jansson.

ANNONS

Exakt vad det beror på och vilken kategori människor som flyttar till Knäred är ännu oklart. Och i nuläget är det ingenting som kommunen planerar utreda.

– Men det är klart, om det visar sig att freden i Knäred kan ha inneburit något för att förändra utvecklingen så är det väldigt intressant. Knäred har ju synts mycket och blivit omnämnt i många medier och nu ökar de, till skillnad från andra inlandssamhällen som Hishult och Hasslöv-Våxtorp där befolkningstrenden fortsätter att sjunka.

Ett av samhällsföreningen Knäreds flera syften är att uppmärksamma byn på olika sätt – och i förlängningen därmed också bidra till att fler väljer att bosätta sig där.

– Jag kände inte till statistiken men jag har ju sett att det rör sig flera nya människor häromkring, säger Marie Harrysson, styrelsemedlem i föreningen.

Hon tror framförallt att de låga huspriserna lockar.

– Det är nog vanligt att barnfamiljer söker sig hit, det är betydligt dyrare att bo utmed kusten och här finns hög standard på vår service, som apotek, förskola och skola. Sedan återvänder nog många efter några år när man bildar familj. I dag räknar man inte i mil utan i tid, och det är bara 45 minuter till Helsingborg, till exempel.

ANNONS

Vad innebär en folkökning för samhället?

– Det är jätteviktigt, för att vi ska kunna behålla våra skolor och andra institutioner.

Med vykortsvy över Knäred och Lagan bor familjen Sulinska-Przyszeska. Liksom de 82 personer som valde att flytta till Knäred under våren och sommaren tog de samma beslut att lämna sin by i Polen för nio år sedan. Nu har de bott sju år i huset som de själva renoverat på gamla Hishultsvägen och Jolanta Przyszeska kan inte tänka sig att flytta.

– Titta på den här utsikten, det är så vackert här. Jag kommer nog att bo här resten av mitt liv, det finns vad man behöver här.

Hennes 18-åriga dotter, Agata Sulinska, är inte fullt lika positiv. Men hon verkar ha god potential att bli en ”återvändare”.

– Nu ska jag iväg och plugga, sedan får vi se om jag kanske kommer tillbaka.

ANNONS