Erling Cronqvist (C) anser att det är nästan omöjligt att vara chef för alltför många anställda, när man ska hålla utvecklingssamtal, lönesamtal och vara synlig för alla. Bilden till vänster är tagen vid ett personaljippo på Laholms kommun. Bild: Natalie Sjögren/Jonatan Gernes, arkiv
Erling Cronqvist (C) anser att det är nästan omöjligt att vara chef för alltför många anställda, när man ska hålla utvecklingssamtal, lönesamtal och vara synlig för alla. Bilden till vänster är tagen vid ett personaljippo på Laholms kommun. Bild: Natalie Sjögren/Jonatan Gernes, arkiv

Svårt vara bra chef över 65 medarbetare

En medarbetare. Eller 65. Det är stora skillnader på förutsättningarna för att vara en bra chef på Laholms kommun. Nu ska det bli ändring på det.

ANNONS
|

På kommunen arbetar exakt 100 chefer. Allt från verksamhetschefer och avdelningschefer till kontorsföreståndare, köksansvariga och teamledare. Totalt har de cirka 1 800 medarbetare.

Men villkoren skiljer sig åt. Under våren har kommunen tittat närmare på förutsättningarna för första linjens chefer att göra ett bra jobb. Dit räknas cheferna närmast den löpande driften, till exempel rektorer, chefer för äldreboenden och andra enhetschefer.

– Vi har sett att det är en väldigt stor och hastig omsättning på första linjens chefer. Det stökar till i verksamheten, säger Erling Cronqvist (C), ordförande i kommunstyrelsens personalutskott.

Inte minst skolorna har dragits med rektorskaruseller.

–Det är ett tufft jobb. Man har lite olika förutsättningar att utöva sitt chefskap också. Det finns de som har upp till 65 stycken medarbetare under sig, då kanske spridda på ett antal olika arbetsplatser, vilket gör det nästintill omöjligt att utöva ett gott ledarskap, säger Erling Cronqvist.

ANNONS

Om detta har det klagats från chefshåll. Högst och tydligast från tidigare Våxtorpsrektorn Stefan Blessenius.

– 55 medarbetare på en chef är orimligt, sade Blessenius till HP när han sade upp sig i höstas.

Rektorn fick inget gehör från sin verksamhetschef då. Nu lyder alltså andra tongångar från politikerna, även om Erling Cronqvist påpekar att myntet har två sidor.

–Det finns alltid en kritik från olika håll att det finns för mycket chefer på kommunen. Det har jag hört många gånger. Men det måste också finnas förutsättningar för att vara en god chef.

Ett åtgärdspaket har lämnats som förslag till kommunstyrelsen (se faktaruta).

–I januari 2018 ska det komma fram något mer konkret om hur många underställda man ska ha, säger Erling Cronqvist.

Anders Sköld är enhetschef inom kommunens socialtjänst och styrelseledamot i fackförbundet Vision.

–Det är ganska stor omsättning på personal, inte bara chefer. Inom det sociala vet jag att omsättningen på första linjens chefer har ökat, men jag vet inte om det beror på antalet anställda eller något annat, säger Anders Sköld.

Han anser att 20-25 anställda per chef är en rimlig rekommendation.

–Det har man pratat om länge. Det finns de som har det, men det finns också chefer inom till exempel vård och omsorg som har betydligt fler. Det är bra att man sätter fokus på frågan, säger Anders Sköld.

ANNONS

Fakta: Så ska chefernas situation bli bättre

Personalutskottet föreslår att kommunledningskontoret ska få fyra uppdrag:

  1. Ta fram förslag på hur ledarskapsmodellen Utvecklande ledarskap ska införas i Laholms kommun. Redovisas senast i januari 2018.
  2. Starta projekt för händelserapportering och beslutsstöd under 2018.
  3. Verkställ förslag om IT-stöd och övrigt stöd och service för att underlätta för chefer. Återrapportering under 2017 och 2018.
  4. Ta fram förslag på hur kommunen kan uppnå likvärdiga och jämställda förutsättningar gällande antal underställda samt arbetstid och beredskap. Redovisas i januari 2018.
ANNONS